Economia

Montero assegura que el govern espanyol ja ha entregat 7.230 milions d’euros dels fons europeus

La ministra desaprova que la Generalitat plantegi la gestió dels recursos a la bilateral

La ministra Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el govern espanyol ja ha entregat 7.230 milions d’euros dels fons europeus dels 10.500 milions que el govern espanyol es va comprometre a transferir a les comunitats. A aquests 7.230 milions, ha explicat la ministra després de la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, caldrà afegir-hi 200 milions més a repartir “en els pròxims dies”.

Espanya rebrà aquest any, en total, 19.000 milions de les institucions europees, dels quals 9.000 milions en els pròxims dies i 10.000 milions abans d’acabar l’any. Montero considera que la Generalitat no ha de plantejar a la bilateral la gestió dels fons europeus perquè es tracta d’un debat “multilateral” i que no només afecta Catalunya.

En la roda de premsa, Montero ha avançat algunes de les partides on s’han destinat els fons. Per exemple, ha comentat que 1.631 milions d’euros s’han transferit a la Conferència de Transports i Habitatge; 1.410 milions d’euros per a modernització de l’FP i la reducció de la bretxa digital; 1.087 milions d’euros a la Conferència de Transició Ecològica en normativa de residus, la millora de sanejaments o la restauració d’ecosistemes, entre d’altes; 731 milions d’euros per a polítiques d’Igualtat i Inclusió Social, 688 milions d’euros per a política actives d’Ocupació o 399 milions d’euros per a Sanitat per a la compra dels equips d’alta tecnologia. A més, també s’han destinat, a cada una, 90 milions d’euros a les conferències d’Igualtat, Cultura i Justícia.

A banda, la ministra també ha citat les transferències a les comunitats autònomes –tot i que també poden anar destinades a entitats locals– aprovades o que s’aprovaran aviat pel Consell de Ministres, com 118 milions d’euros a les administracions públiques o 1.230 milions d’euros, entre els quals hi ha els 400 milions del pla Move, i 600 milions per a incentius d’autoconsum i emmagatzematge d’energia.

María Jesús Montero ha recordat que les comunitats gestionaran en total el 55% dels fons europeus i ha garantit que els territoris tenen poder de decisió sobre aquests recursos, malgrat les reivindicacions d’alguns governs autonòmics. En aquest sentit, ha diferenciat el sistema de repartiment dels fons del pla de recuperació amb els del React o de cohesió.

En el cas dels fons React, que van en paral·lel als del pla de Recuperació, ha subratllat que les comunitats són les qui decideixen a què es destinen els 10.000 dels 12.000 milions que acabaran rebent i que elles mateixes ho reportaran a Brussel·les sense la intervenció del govern espanyol. En canvi, en el pla de Recuperació es prioritzen les polítiques palanca establertes prèviament per Europa per sobre dels territoris, ha afirmat.

Sobre la bilateral d’aquesta tarda entre la Generalitat i el govern de l’Estat a Madrid, Montero ha comentat que no comparteix la intenció del Govern català de posar sobre la taula la gestió dels fons, ja que es tracta d’una cimera bilateral i els recursos són una qüestió multilateral. “El que es veurà són matèries que tenen a veure només i exclusivament amb Catalunya, res del que formi part el debat multilateral”, ha comentat Montero.

En la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’aquest dilluns hi ha participat la secretària d’Economia i Fons Europeus, Matilde Villarroya, en representació de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA