Economia

Productes excel·lents singulars

Són productors locals que han creat petites empreses d’èxit

Algunes de les innovacions es venen a tot Catalunya i a l’Estat, i també s’exporten a Europa

En tots els sectors hi ha innovadors que del no-res han estat capaços de crear una empresa d’èxit. En el sector gastronòmic i de l’alimentació, això també passa, i n’és una prova la quantitat de productes excel·lents i singulars que els gironins han desenvolupat al llarg dels anys i que en alguns casos s’han acabat venent arreu del món. Una part d’aquests productes han estat distingits amb el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, impulsat des del 2014 per la Diputació de Girona per potenciar les produccions locals d’alta qualitat.

En l’edició d’aquest any, es van premiar 79 productes de 51 empreses. En aquest reportatge, no hi podien sortir tots, però sí que n’hem destacat alguns per la seva singularitat. Els productes són de proximitat i molts no surten de les comarques gironines perquè tenen produccions petites, però d’altres han estat capaços de vendre’s arreu de Catalunya i l’Estat espanyol, i en alguns casos –encara pocs, això sí– han arribat a països europeus, com és el cas de la colatura d’anxova, que, encara que en petites quantitats, es ven a Bèlgica, Holanda, França i Itàlia. La majoria de les empreses tenen pocs anys, però moltes ja han implicat segones generacions en el procés de producció, venda i publicitat.

La mel de mil flors que s’elabora al jardí botànic Marimurtra de Blanes és dels productes que tenen poca producció. Hi ha catorze bucs distribuïts pels jardins i les abelles hi pol·linitzen les flors de 4.000 espècies. Recullen 150 quilos de mel a l’any.

Antoni Izquierdo

Sofregit de gamba de Palamós

Toni Izquierdo és el propietari i xef del Mas dels Arcs, a Palamós, i poc abans de la pandèmia va decidir fer un sofregit per a la cuina marinera. Elaborat amb ceba de Figueres, gamba de Palamós i cranc, tomata natural, oli d’oliva, sucre i sal, el producte ha tingut molt d’èxit i ara ja es pot trobar en una setantena de botiges de les comarques gironines, Barcelona i Vic, i preveuen d’aquí a poc temps obrir mercat a l’Estat espanyol.

Esclovellana, SL

Nuasets

Esclovellana és una empresa de Brunyola creada per cinc productors d’avellana. Van decidir iniciar un projecte conjunt per la falta d’avellana de proximitat a les botigues. El resultat són els Nuasets d’avellana negreta de Brunyola, sense clova i torrada. “Ens diferenciem d’altres productors perquè trenquem i torrem sobre demanda”, explica Pere Arbonés, un dels socis. El producte es pot trobar en el petit comerç i en agrobotigues.

Emporarom, SL

Posidó

Emporarom Aromes de l’Empordà és una empresa de l’Escala nascuda fa tres anys de la unió de quatre productors de plantes aromàtiques i medicinals. Per als seus productes busquen la proximitat i els conreus sostenibles. Actualment disposen de cinc infusions i condiments culinaris. El Posidó és una infusió presentada en piràmides de diferents plantes: farigola, fonoll, romaní, saüc, poliol i sajolida.

Enric Torrent Navarra

Gelatina d’allioli

La gelatina d’allioli d’en Pelai va néixer com una picada d’ullet que Enric Torrent va fer ara fa prop de cinc anys per a la Fira de l’Allioli de Creixell “per donar una lleugera aroma d’allioli als filets russos desenvolupats pel Gremi de Carnissers i Xarcuters”. La gelatina té usos infinits, tant per a carn i hortalisses com per a peix o pasta, i l’única condició és que el producte on s’hagi de posar estigui calent. Està elaborada senzillament amb “all, oli, llimona, sal i gelatina de porc”.

Pescadors de Roses

‘Carpaccio’ de gamba

L’empresa Pescadors de Roses Planta Envasat, SL, creada per la Confraria de Pescadors de Roses i Peixos Gotanegra, SL, va decidir fer el carpaccio de gamba del cap de Creus per donar un valor afegit a la gamba petita, que “baixava molt de preu quan n’hi havia molta”. Es va crear el 2019 i des d’aleshores, segons Gemma Gotanegra, han “multiplicat per deu les vendes cada any”.

Carnisseria Quim Matas

Sofregit de ceba

La carnisseria i xarcuteria Quim Matas va obrir a la Bisbal d’Empordà el 1977. Uns anys més tard, en Quim i la Tat s’endinsen en el món de la cuina tradicional per oferir plats per emportar-se. El sofregit neix de la necessitat d’oferir producte de qualitat i de disposar d’un sofregit ja preparat a la seva cuina. Actualment es troba en més de 150 botigues de Catalunya i es distribueix dins del sector de la restauració.

Mas Alba

Pla

Mas Alba és una empresa familiar agrària, amb 100 hectàrees de bosc i conreu de bestiar, en què destaca un ramat de 300 cabres, de les quals obtenen la llet amb què elaboren els seus lactis. El Pla és un formatge de llet crua de cabra, de pasta tova i pell florida de color d’ivori amb aroma de bolets frescos i mantegós en boca. Tot i que la forma del formatge és plana, el nom no li ve d’aquí. Martí Huguet el va batejar així com a homenatge al cantautor Albert Pla.

Mas Can Carlina, SL

V de Gust. Cargol bover

Can Carlina és una empresa de Cornellà del Terri especialitzada en cargol bover. Ramon Brunsó va començar l’activitat el 2017 amb la comercialització de cargols cuinats i refrigerats, i el 2020 va idear el cargol en conserva amb oli de gira-sol, espècies i plantes aromàtiques. Es troba en pots de vidre de diferents mides i només s’ha d’escalfar i menjar.

Fill de J. Callol i Serrats, SL

‘Colatura’ d’anxova

La colatura d’anxoves és un subproducte que s’obté en el procés d’elaboració de les anxoves en salmorra. Aquest líquid “porta dissolts els millors perfums del mar” i és un “potenciador del sabor”. Es pot utilitzar en qualsevol tipus de plat i elaboració perquè “et donarà una aroma d’anxova i potenciarà els altres ingredients del plat”. El producte es ven en botigues de l’Estat espanyol, però també s’exporta a Bèlgica, Holanda, França i Itàlia.

Dos Kiwis Brewing, SL

Sometimes Always

Judit Piñol i Michael Jones, de Nova Zelanda, van obrir el 2019 l’empresa Dos Kiwis i van muntar una fàbrica a Rupià per fer cerveses modernes, “sorprenents però accessibles”. Sometimes Always té un cos sedós amb aromes fresques d’aranja, llima i fruita tropical. En la Summer Teeth, amb un cos dens, hi predomina l’aroma de mango i maracujà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)