Economia

Madrid intenta fer tornar el preu de la llum al del 2018

El govern aprova un pla que preveu una rebaixa del 22% en tres mesos

Vol contenir el benefici de les elèctriques

El mateix dia que el preu de l’electricitat assolia un nou rècord històric, amb 172,78 kW/h de mitjana, el govern estatal va posar en marxa ahir el seu pla de xoc per frenar l’escalada en el rebut de la llum i intentar aconseguir que a final d’any torni als nivells de l’any 2018. Els dos pilars de reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres són la reducció tributària –a banda de continuar amb la rebaixa de l’IVA, l’impost especial de l’electricitat passa del 5,11% al 0,5% i se suspèn fins a final d’any l’impost del 7% sobre la generació elèctrica– i la intervenció directa per contenir els beneficis de les elèctriques.

Amb les mesures aprovades ahir, el govern preveu que el rebut tindrà una rebaixa d’aquí a final d’any del 22%, i que podrà arribar al 30% si se sumen les mesures ja aprovades a final de juny. Així ho va garantir ahir la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va explicar que per reduir “l’excés de retribució que tenen ara com ara les companyes elèctriques per l’evolució del preu del gas”, la normativa estableix mecanismes per reduir en uns 2.500 milions els beneficis i que aquests repercuteixin en la rebaixa de la factura.

Per aconseguir-ho el decret limita el creixement del preu del gas –entre un 4,4% i un 5%– en la factura d’aquest subministrament, una limitació que estarà vigent fins al 31 de març del 2022. I crea noves subhastes d’energia perquè hi accedeixin petites comercialitzadores i grans indústries.

D’altra banda, i a banda d’injectar 900 milions d’euros addicionals de les subhastes de CO2 per rebaixar el cost de l’electricitat, el decret també modifica la llei d’aigües, amb l’obligació de fixar un mínim i màxim de cabals mensuals que es puguin desembassar i cotes mínimes per preservar embassaments i evitar que es buidin aprofitant la pujada de preus.

A banda, el decret imposa un subministrament mínim vital per a consumidors vulnerables, i amplia la prohibició de tallar subministraments sis mesos més a persones amb el bo elèctric.

Les indústries elèctriques agrupades en l’anomenat Fòrum Nuclear van reaccionar ahir a l’anunci de Madrid i van amenaçar d’aturar les nuclears si el govern estatal no els paga les retribucions corresponents al CO2 no emès. En el text, el Fòrum afirma que el projecte de llei abocaria al “cessament de l’activitat de tot el parc nuclear”.

L’electricitat fa disparar l’IPC

L’índex de preus de consum anual a Catalunya ha crescut un 3,1% durant l’agost, segons l’Instituto Nacional de Estadística. La variació registrada respecte al mes anterior, de tres dècimes, és la més alta des del febrer del 2017. A Catalunya, el creixement anual dels preus s’explica per l’increment de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles. La variació anual d’aquests productes s’ha situat en el 10% a l’agost, més d’un punt i mig per sobre de la dada registrada el mes passat (8,4%), a conseqüència de l’augment dels preus de l’electricitat. Els preus del transport han crescut un 8,9% anual a l’agost i el dels aliments i begudes no alcohòliques ha augmentat un 2%. Per contra, l’ensenyament, les comunicacions i l’oci i la cultura han registrat variacions anuals negatives. A Espanya, la taxa anual de l’IPC és del 3,3%, quatre dècimes per sobre de la registrada el mes anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA