Economia

LLUÍS VALLS

EXPRESIDENT DEL CONSORCI DE PROMOCIÓ TURÍSTICA DE L'ALT PENEDÈS (PSC)

“Polititzar el consorci turístic és un greu error”

Lluís Valls creu que aquesta marca permetia aglutinar missatges i apropava el Penedès al públic que se sent atret per Barcelona

Considera paradoxal el discurs de defensa de l'enoturisme a l'Alt Penedès, mentre s'escanya el Consorci de Promoció Turística, que n'és el pal de paller

EL PERFIL
Lluís Valls ha ocupat la presidència del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès els últims cinc anys. L'any 2003 es va convertir en el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès (amb un pacte amb ERC), després que els republicans i CiU el deixessin fora de l'alcaldia de Gelida. Va tenir una presidència compartida amb ERC, i en les últimes eleccions municipals va recuperar l'alcaldia de Gelida. Com a president del Consorci de Promoció Turística, Valls ha viscut un dels debats més difícils de l'ens: la decisió sobre l'adhesió de l'Alt Penedès a la marca Costa de Barcelona.
Amb la marca Costa de Barcelona aconseguíem aglutinar els missatges

Va deixar la presidència del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès el mes passat com a conseqüència del pacte comarcal entre CiU i el PSC. Diu que ha plegat amb un gust agredolç.

L'última etapa pesa més que les altres?

Hem fet coses molt importants per defensar el gran potencial que l'Alt Penedès té en el sector de l'enoturisme. No puc ignorar projectes amb resultats immediats i d'altres que donaran fruits en el futur. Però també hi ha un gust agre, perquè he descobert que hi ha moltes persones vinculades al sector que, malgrat que vulguin fer veure el contrari, no se'l creuen, el consorci. Però encara és més agre perquè en l'última etapa i, per primera vegada des de la seva creació, l'han polititzat, i això és un greu error.

Però el consorci ja era un ens amb una vinculació política. Vostè el presidia com a càrrec del PSC, i ara hi ha hagut un canvi a la presidència com a resultat del pacte comarcal amb CiU.

Jo tinc un càrrec polític, però la manera de funcionar del consorci, pel que jo he pogut percebre, ha alimentat el debat, però mai des del vessant polític. Però s'ha portat a aquest terreny quan s'ha vinculat la continuïtat del pacte comarcal amb una decisió del consorci.

Això ho va fer CiU.

Ho va fer un partit polític amb el suport d'un altre.

ERC... Se sent víctima d'un xantatge?

Crec que el consorci ha resultat víctima d'una coacció externa. Cadascú ja valorarà si ha valgut la pena o no.

Per què considerava positiu que l'Alt Penedès s'adherís a la marca Costa de Barcelona?

Era positiu perquè aconseguíem aglutinar missatges. El Penedès ja formava part de la marca, i en el sector turístic no hem de perdre de vista el potencial de Barcelona. No podem buscar un lloc des del vessant identitari, sinó amb la dinamització turística com a objectiu.

En el moment del debat, el govern de Vilafranca va arribar a plantejar-se la possibilitat de sortir del consorci.

A mi no m'ho van arribar a dir mai, però sé que aquesta opció va estar sobre la taula.

Què hauria suposat?

Hauria estat un error, perquè va en contra del sentit democràtic. ‘Si no m'agrada, me'n vaig'... Això és democràcia? Això és un xantatge. Igual que és un xantatge dir: ‘Si aproven això, trenquem el pacte del Consell Comarcal'. Jo no he volgut ser el causant d'un trencament comarcal entre el PSC i CiU a l'Alt Penedès, però crec que els que ho han plantejat així s'han equivocat.

Vostè es queixa del poc suport que rep el consorci. Es refereix al sector privat o a les institucions?

El Consell Comarcal no se'l creu, el consorci. Si se l'hagués cregut, l'hauria dotat de recursos pel potencial que hi ha a la comarca en aquest sector. I el sector privat l'hauria de tenir més al cap.

La directiva Bolkestein dóna més eines al sector privat. Anirà en contra del consorci, això?

No, perquè els socis del consorci cada vegada hi estan més involucrats, són més còmplices del que es fa: una prova va ser l'èxit de l'últim workshop que es va organitzar a Vilafranca. Si tothom parla d'enoturisme, sembla evident que s'ha de promoure el consorci, que és el pal de paller del sector. La nova directiva no serà una competència si es treballa en la bona direcció.

Un dels objectius que es va marcar com a president del consorci va ser trobar un lloc on fixar el quilòmetre zero de les rutes del vi i el cava.

I me'n vaig amb la satisfacció d'haver tancat un esborrany de conveni per situar-lo al Vinseum, aprofitant les obres d'ampliació del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. El conveni està en una fase molt prematura, però crec que en el si del consorci hi ha unanimitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA