Economia

El preu de l’electricitat puja un 5% aquest dilluns, fins als 184 euros MWh

La franja més cara serà de les 20 a les 21 hores (241,27 euros/MWh) i la que menys, entre les 3 i les 4 de la matinada (de 125,01 d’euros/ MWh)

És el segon dilluns amb el preu de la llum car després del passat 4 d’octubre, quan el MWh es va enfilar als 186,46 euros

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista (pool) serà de 184,48 euros el megawatt hora (MWh) aquest dilluns. El preu de la llum puja així un 5% i reprèn la tendència a l’alça després dels descensos dels últims dies.

Per franges horàries, el preu màxim dilluns es registrarà entre les 20 hores i les 21 hores (241,27 euros/MWh) i el mínim, entre les 3 i les 4 de la matinada (de 125,01  d’euros/ MWh).

Segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), la setmana arrenca així amb el segon dilluns més car dels registres després dels 186,46 euros MWh del passat 4 d’octubre, en una setmana que va acabar marcant rècord amb 288,53 euros el dijous.

Des d’aleshores, el preu mitjà del mercat majorista s’ha moderat de cara al cap de setmana fins als 175,64 euros MWh d’aquest diumenge, dia en què acostumen a baixar els valors per la menor demanda.

En qualsevol cas, els preus segueixen disparats en comparació amb les mateixes dates de l’any passat. L’11 d’octubre de l’any passat –que va caure en diumenge- el MWh es va pagar a 27,84 euros i el 12 d’octubre el preu va pujar als 38,38 euros el MWh. Les xifres d’aquest octubre multipliquen per més de sis les de 2020.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a l’Estat, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Per esmorteir l’impacte de l’encariment del rebut elèctric, el govern espanyol ha rebaixat fins a finals d’any l’IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l’impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, així com al repunt dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2).



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona