Economia

El Banc d’Espanya avança una rebaixa significativa de les previsions de creixement

Avisa que la inflació podria disparar la despesa pressupostada en pensions

Qualifica d’incompleta la recuperació i avisa de l’optimisme del govern pels ingressos públics

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va anunciar ahir que l’organisme farà una “revisió significativa a la baixa” de la previsió de creixement de l’economia espanyola el 2021. En una compareixença al Congrés per analitzar el projecte de pressupost per al 2022, Hernández de Cos va explicar que s’haurà de revisar la previsió feta al setembre quan va preveure que l’Estat espanyol tancaria l’any amb un creixement del producte interior brut (PIB) d’un 6,3%, una millora d’una dècima en relació amb l’estimació del juny.

El governador del Banc d’Espanya va atribuir l’empitjorament de les previsions a la rebaixa de més d’un punt i mig del PIB en el segon trimestre que va fer l’INE, a la inflació i als colls d’ampolla en el subministrament de béns, per l’escassetat de recursos i l’encariment dels preus de l’energia.

Hernández de Cos va explicar que el Banc d’Espanya no publicarà noves projeccions fins al desembre i va afirmar que la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la pandèmia és “incompleta”. Fins al moment, va dir, la recuperació de l’economia global és incompleta, però en el cas de l’espanyola, especialment en comparació amb els països del seu entorn, és “més clarament incompleta”, ja que al final de la primera meitat de l’any l’Estat espanyol presentava una bretxa de 8,4 punts percentuals en el seu PIB respecte al de final del 2019, quan a la zona euro es limitava a 2,5 punts.

El responsable de l’organisme supervisor va defensar que cal mantenir els estímuls que es van posar en marxa amb la crisi del coronavirus i impulsar la consolidació fiscal quan la recuperació sigui sòlida. El governador va indicar que hi ha “incertesa” pel que fa a la recuperació econòmica amb alguns elements, com per exemple saber quina serà l’evolució de la pandèmia, la recuperació del turisme o l’efecte dels fons europeus.

Sobre aquest últim element, va afirmar que la seva execució està sent “més complexa” del que s’esperava inicialment i això fa que la incorporació dels seus efectes en el creixement s’estigui retardant.

Reforma laboral

En la seva intervenció, Hernández de Cos va defensar també que la reforma laboral del PP del 2012 va ser “positiva”, però va indicar que no va resoldre “alguns problemes importants que persisteixen en el mercat de treball”, com ara l’alta temporalitat o l’atur de llarga durada. En aquest sentit, el governador va considerar que cal abordar-ho amb reformes “una mica atrevides”.

Pel que fa a les pensions, el responsable de l’organisme regulador va indicar que és un “perill” l’impacte que pot tenir la inflació en el fet que s’hagi vinculat a l’IPC; una inflació que considera que serà “transitòria, però més duradora del que s’esperava”. El governador va dir que caldrà “compensar l’increment de la despesa” en pensions amb mesures addicionals.

En analitzar els principals trets del projecte pressupostari, Hernández de Cos va considerar que la previsió d’ingressos per cotitzacions socials és “lleugerament optimista”. Tot i això, va dir, aquest optimisme es veu parcialment compensat amb una previsió prudent de la recaptació tributària. El governador va insistir a dir que l’evolució de l’entorn macroeconòmic “està subjecte a riscos a la baixa“, la qual cosa podria erosionar els ingressos tributaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona