Economia

Economia i indústria

Visions antagòniques entre sindicats i patronals

Els agents soci­als van reac­ci­o­nar ràpida­ment a la pre­sen­tació del pres­su­post, amb cri­te­ris ben dife­ren­ci­ats. Javier Pac­heco, secre­tari gene­ral de CCOO, es va reu­nir ahir amb el con­se­ller d’Eco­no­mia, Jaume Giró, a qui va fer arri­bar la valo­ració nega­tiva del sin­di­cat del fet que s’hagi “renun­ciat a aug­men­tar els ingres­sos fis­cals pro­vi­nents de les ren­des més altes” i la neces­si­tat d’incre­men­tar els recur­sos per habi­tant, espe­ci­al­ment en els capítols de salut i edu­cació. Pac­heco va ins­tar el res­pon­sa­ble econòmic del govern a crear un Ins­ti­tut Català de la Dependència, entre altres con­si­de­ra­ci­ons, com ara el fet que els comp­tes no pre­ve­gin par­tida específica per al Pacte Naci­o­nal per a la Indústria, que s’està nego­ci­ant. En la mateixa línia es va mani­fes­tar UGT en un comu­ni­cat. Per UGT, Cata­lu­nya neces­sita superar la crisi i “acce­le­rar les trans­for­ma­ci­ons cap a un model econòmic i pro­duc­tiu més just, soli­dari i sos­te­ni­ble, que afronti el repte tec­nològic i climàtic, i amb una mirada femi­nista, que posi al davant de tot la salut i el benes­tar”.

El líder de la Inter­sin­di­cal-CSC, Sergi Perelló, en decla­ra­ci­ons a aquest diari, va subrat­llar que el pres­su­post és “el d’una auto­no­mia”, fet que implica “tre­ba­llar amb una mà lli­gada a l’esquena” i limi­tar el marge d’actu­ació de l’exe­cu­tiu català en els ser­veis públics. Tot i valo­rar l’aug­ment en algu­nes par­ti­des per fer front a emergències soci­als, va recor­dar que l’arri­bada dels fons euro­peus “està con­di­ci­o­nada a l’apli­cació de refor­mes que haurà de fer l’Estat” i que “van en detri­ment dels drets dels tre­ba­lla­dors cata­lans”. Per Perelló, a Cata­lu­nya ara com ara cal­dria la sobi­ra­nia i amb aquesta, les eines “per pal·liar la pre­ca­ri­e­tat i la pobresa”.

Entre les patro­nals, Pimec va recla­mar “millo­res fis­cals”, en línia amb Foment del Tre­ball, el secre­tari gene­ral adjunt de la qual, Sal­va­dor Gui­llermo, va cri­ti­car que el pro­jecte no pre­vegi la sus­pensió d’impos­tos com el de les emis­si­ons de CO2 o el del patri­moni, apro­fi­tant l’apor­tació extra dels fons euro­peus. Quant a la des­pesa pública, Gui­llermo va lamen­tar que del total pre­vist per la Gene­ra­li­tat només es des­ti­nin 43 mili­ons a desen­vo­lu­pa­ment empre­sa­rial i 52 a indústria. Final­ment, el pre­si­dent de la Cecot, Antoni Abad, va dema­nar que es tre­ba­lli per afa­vo­rir el sec­tor pri­vat i que es posi fi a “la rigi­desa i el cen­tra­lisme burocràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.