Economia

Oli gironí a tot el món

Es ven en petites quantitats i la majoria de les comandes es fan per internet

Els principals clients dels trulls de les comarques gironines són de la mateixa demarcació però també de Barcelona

Sobre gustos no hi ha res escrit. De ben segur que l’oli gironí, tant el de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà com el que no en forma part, té els seus seguidors incondicionals, però també deu tenir a qui no li agrada gens. Però alguna cosa deu tenir aquest oli si la petita producció que es fa a les comarques gironines es ven en un tancar i obrir d’ulls, i no només a la demarcació gironina i a Barcelona, sinó també a l’estranger.

I el que encara té més mèrit de tot això és que moltes d’aquestes exportacions s’han aconseguit sense una publicitat, sinó que està funcionant el boca orella. Aquest és el cas d’Oli de Ventalló, que ven a França però també a clients determinats d’Alemanya, Suïssa i Bèlgica perquè han conegut el trull en alguna de les visites que hi han fet, i després “continuen comprant l’oli per internet”. Venen principalment a les comarques gironines, però també a Barcelona.

Actualment Oli de Ventalló disposa de tres tipus d’oli diferent: el Serraferran, que és l’oli més conegut i que s’elabora amb olives de la varietat argudell, fruit d’olivars centenaris “que li aporten un caràcter i una personalitat pròpia, ressaltant el seu sabor amb un toc amargant i una profunda complexitat aromàtica”, i arbequina, que li aporta un afruitat fresc d’oliva verda. El serveixen amb ampolles de vidre i llauna. El segon oli d’aquest trull de Ventalló és l’Anna Sala, que, segons explica Fina Sala, està elaborat amb tres varietats: la picual, l’argudell i l’arbequina i té “un sabor intens però equilibrat”. I per acabar, la novetat d’aquest any és L’Òliva, un oli elaborat amb la varietat argudell cent per cent.

El cas de Masetplana és molt semblant a Oli de Ventalló. Les seves principals vendes són a les comarques gironines, però també a Barcelona, i exporten “una mica” a Letònia i als Països Baixos. Disposen de tres olis: l’Oli de Paisatge (amb base d’argudell i una mica d’arbequina), que és “un oli tot terreny de mar i muntanya i amb gust a Empordà”; l’Argudell, “elaborat amb la varietat autòctona de l’Empordà, és un oli intens de regust llarg”, i l’Ecològic, “elaborat amb la varietat argudell, i una mica de picual i arbequina”, i “aquí anem a buscar olis més verds”. El Molí disposa des del 2012 del certificat de la CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) que l’autoritza a produir oli ecològic.

I pel que fa a Mas Auró, d’Esponellà, també té les principals vendes a Girona i Barcelona, però també ven a “petits clients per tot el món”. De fet, Mas Auró és possiblement el molí més petit dels que formen part de la DOP. Produeix anualment entre 5.000 i 6.000 litres d’oli –no tot forma part de la DOP– i ho embotellen tot a casa. Disposen de diferents tipus d’oli monovarietals: com ara el Núvol –elaborat amb olives arbequines sense filtrar–; el Koroneiki –una varietat de la regió grega de Messina– o Frantoio –és una varietat de la regió de la Toscana (Itàlia)–, però també disposen de cupatges com és el cas de l’Olivet –d’intensitat mitjana i elaborat amb una barreja d’olives que varia cada any segons les qualitats organolèptiques de la varietat, el clima i la maduració de l’oliva–; L’Essència, amb oliva i llimona o oliva i taronges verdes.

Petits
El conjunt de la DOP Oli de l’Empordà té petites produccions d’oli, però totes de molta qualitat i reconegudes arreu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona