Economia

Govern i sindicats pacten pujar cotitzacions per a sostenir les pensions

Les patronals CEOE i Cepyme s’han despenjat de l’acord

El govern espanyol ha pactat aquest dilluns amb els sindicats UGT i CCOO el nou mecanisme d’equitat intergeneracional que contempla una aportació de 0,6 punts via cotitzacions a la Seguretat Social al fons de reserva a partir de 2023 i fins a 2032 per a sostenir l’increment de la despesa en pensions.

L’acord –del qual s’han despenjat aquest dilluns les patronals CEOE i Cepyme– suposarà la reactivació del fons de reserva de la Seguretat Social, la denominada guardiola de les pensions, “mitjançant una aportació finalista entre 2023 i 2032 de 0,6 punts percentuals de la cotització per contingències comunes”, segons ha informat el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

El disseny d’aquest mecanisme, que ve a substituir al derogat factor de sostenibilitat de la reforma de 2013, s’inclourà mitjançant una esmena al projecte de llei que s’està tramitant actualment en el Congrés dels Diputats.

Aquesta aportació de 0,6 punts de la cotització per contingències comunes es repartirà entre l’empresa i el treballador “amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials”, segons la nota.

Fonts de la negociació expliquen que serà a raó de 0,5 punts l’empresa i 0,1 punts el treballador i que actuarà com a “vàlvula de seguretat” del sistema a partir de 2033, “en el cas que hi hagi un desviament de la previsió de despesa en pensions per a 2050”.

En el cas que no es donés aquesta desviació, “no s’aplicarà cap mesura i es plantejarà la utilització dels recursos del fons de reserva per a reduir les cotitzacions socials o millorar la quantia de les pensions”.

L’altra pota del mecanisme actuarà si s’aprecia en els Informes d’Envelliment (Ageing Report) de la Comissió Europea una desviació podent usar-se aquest fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del producte interior brut (PIB).

Si la disposició d’actius d’aquest fons no fos suficient, el Govern explica que negociarà amb els interlocutors socials per a la seva elevació al Pacte de Toledo “una proposta que, de forma equilibrada, es dirigeixi bé a reduir el percentatge de despesa en pensions en termes de PIB, bé a incrementar el tipus de cotització o altres fórmules alternatives per a augmentar els ingressos”.

La concreció d’aquest mecanisme és un dels temes pendents de l’acord tancat al juliol sobre pensions i que també ha de concretar altres punts com l’equiparació de drets de pensió viduïtat de parelles de fet amb matrimoni o en la cotització dels becaris.

Aquest mecanisme d’equitat intergeneracional està cridat a fer front a un increment futur de la despesa a conseqüència de la jubilació de la generació del “baby boom”, els nascuts entre finals de la dècada de 1950 i meitat de la de 1970.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA