La Borsa
Més valors
Economia

Govern i sindicats pacten pujar cotitzacions per a sostenir les pensions

Les patronals CEOE i Cepyme s’han despenjat de l’acord

El govern espanyol ha pactat aquest dilluns amb els sindicats UGT i CCOO el nou mecanisme d’equitat intergeneracional que contempla una aportació de 0,6 punts via cotitzacions a la Seguretat Social al fons de reserva a partir de 2023 i fins a 2032 per a sostenir l’increment de la despesa en pensions.

L’acord –del qual s’han despenjat aquest dilluns les patronals CEOE i Cepyme– suposarà la reactivació del fons de reserva de la Seguretat Social, la denominada guardiola de les pensions, “mitjançant una aportació finalista entre 2023 i 2032 de 0,6 punts percentuals de la cotització per contingències comunes”, segons ha informat el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

El disseny d’aquest mecanisme, que ve a substituir al derogat factor de sostenibilitat de la reforma de 2013, s’inclourà mitjançant una esmena al projecte de llei que s’està tramitant actualment en el Congrés dels Diputats.

Aquesta aportació de 0,6 punts de la cotització per contingències comunes es repartirà entre l’empresa i el treballador “amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials”, segons la nota.

Fonts de la negociació expliquen que serà a raó de 0,5 punts l’empresa i 0,1 punts el treballador i que actuarà com a “vàlvula de seguretat” del sistema a partir de 2033, “en el cas que hi hagi un desviament de la previsió de despesa en pensions per a 2050”.

En el cas que no es donés aquesta desviació, “no s’aplicarà cap mesura i es plantejarà la utilització dels recursos del fons de reserva per a reduir les cotitzacions socials o millorar la quantia de les pensions”.

L’altra pota del mecanisme actuarà si s’aprecia en els Informes d’Envelliment (Ageing Report) de la Comissió Europea una desviació podent usar-se aquest fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del producte interior brut (PIB).

Si la disposició d’actius d’aquest fons no fos suficient, el Govern explica que negociarà amb els interlocutors socials per a la seva elevació al Pacte de Toledo “una proposta que, de forma equilibrada, es dirigeixi bé a reduir el percentatge de despesa en pensions en termes de PIB, bé a incrementar el tipus de cotització o altres fórmules alternatives per a augmentar els ingressos”.

La concreció d’aquest mecanisme és un dels temes pendents de l’acord tancat al juliol sobre pensions i que també ha de concretar altres punts com l’equiparació de drets de pensió viduïtat de parelles de fet amb matrimoni o en la cotització dels becaris.

Aquest mecanisme d’equitat intergeneracional està cridat a fer front a un increment futur de la despesa a conseqüència de la jubilació de la generació del “baby boom”, els nascuts entre finals de la dècada de 1950 i meitat de la de 1970.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Giró es troba amb el nou president de FemCat

barcelona
COMERÇ

Mobalpa obre la seva primera botiga a Girona

COMERÇ

Botiga per internet de Consum a Girona

L’augment de costos, risc de les granges avícoles
AGRICULTURA

L’augment de costos, risc de les granges avícoles

El preu de la llum puja aquest diumenge i supera els 200 euros per MWh

Barcelona

Lagarde afirma que la inflació es moderarà

GINEBRA

El ‘hub’ rep l’aval per reactivar Nissan sense descartar altres projectes

barcelona
economia

Mercadona aplica el 6,5% d’augment del sou per al 2022

Els amarradors del port de Barcelona desconvoquen definitivament la vaga

Barcelona