Economia

Economia

La confraria de pesca de Tossa vol perdurar

La Generalitat va anunciar que els volia reconvertir en associació cultural, però els darrers pescadors es resisteixen a enterrar l’entitat

Tot i no tenir port, diverses embarcacions continuen treballant des de Sant Feliu o Palamós

La direcció general de Pesca del Departament d’Acció Climàtica i l’Ajuntament de Tossa van anunciar fa poc més d’un any un acord per reconvertir la confraria de pescadors de Tossa en una entitat cultural marinera, dins de la nova Estratègia Marítima de Catalunya 2030, i els prometien suports econòmics –per via del mecenatge– per fer activitats divulgatives. La confraria, però, no hi està d’acord, i l’ara alcalde, Ramon Gascons, s’hi ha pronunciat en contra.

El patró major de la confraria, Jordi Rabassa, diu que es nega “a signar l’acta de dissolució” d’una entitat que conserva testimonis, segons explica, de més d’un segle. L’activitat pesquera dels tossencs és minsa, admet, però resisteix sense port propi. Mantenen una flota d’entre 4 i 5 embarcacions concentrada majoritàriament al port de Sant Feliu de Guíxols, i una amb base al moll pesquer de Palamós, especialitzades sobretot en les arts menors i la pesca artesanal.

Tant Rabassa com el seu germà Pere admeten que no hi ha relleus, però que és la seva professió, i defensen que resisteixen sense subvencions. “Fa anys que no rebem ni un euro públic; sortia més cara l’auditoria que els diners per pagar la impressora o l’assignació al secretari”, lamenta el patró major. Hi veu una qüestió d’eliminació de burocràcia, però lamenta que vulguin fer-los desaparèixer “mentre es promociona el quilòmetre zero i la pesca artesanal”. De moment, però, no tenen cap més notícia sobre el pas a associació cultural i continuaran centrant-se en les campanyes del sonso, la tonyina o la llagosta, mentre el local de Tossa serveix com a magatzem o per reparar arts, xarxes i estris.El municipi ha estat una vila pesquera des de temps immemorial, amb una primera referència històrica el 1763. L’any 1950, Tossa de Mar tenia 87 embarcacions de pesca, sobretot teranyines de peix blau, que donaven vida a 14 fàbriques de salaó. L’eclosió del turisme els anys cinquanta i seixanta va comportar la transformació radical d’aquesta indústria tradicional en favor dels serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA