Economia

El BCE posarà fre als estímuls per la pandèmia el 2022

La institució monetària reduirà la compra d’actius, però manté els tipus d’interès al 0% i promet “flexibilitat”

Frankfurt preveu més inflació i un creixement econòmic més lent l’any vinent pels rebrots

El Banc Central Europeu (BCE) opta per frenar els estímuls monetaris massius a l’economia de l’euro l’any que ve davant l’augment de la inflació. La institució que presideix Christine Lagarde va anunciar ahir que posarà punt final al programa de compres de deute per la pandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès) a finals de març.

Tot i això, el BCE ho compensarà amb altres estímuls i promet “flexibilitat”, ja que l’evolució de la crisi de la covid encara és incerta i el repunt de contagis podria “retardar” la recuperació. Per això, ha decidit mantenir intactes els tipus d’interès, que continuaran en el 0%.

Després d’una reunió a Frankfurt, el consell de govern del BCE va acordar ahir reduir les compres del PEPP a principis del 2022 i suspendre aquest programa temporal per pandèmia a partir de l’abril. El PEPP es va posar en marxa el març del 2020 per afrontar la paralització econòmica per la covid. Ampliat diverses vegades, el paquet d’estímuls ha comptat amb més d’1,85 bilions d’euros aquests últims dos anys.

El Banc Central Europeu avança així la retirada dels estímuls davant l’acceleració de la inflació, que preocupa especialment a Alemanya, on ha arribat al 6%. En canvi, el que preocupa als països del sud de la zona euro és precisament la menor injecció monetària, perquè temen que freni la seva recuperació econòmica. De fet, ahir Lagarde va reconèixer que la nova onada de la pandèmia és un risc especialment per als sectors econòmics més importants d’aquests països.

“Podria retardar la recuperació, especialment en viatges, turisme, hostaleria i entreteniment”, avisa. La institució monetària, amb seu a Frankfurt, va revisar ahir lleugerament a la baixa les previsions de creixement de la zona euro per al 2022 (4,2% del PIB), confiant que es consolidi el 2023 (2,9%). “El creixement s’està moderant, però esperem que l’activitat es recuperi amb força durant l’any vinent”, indica Lagarde.

Per compensar la desaparició del PEPP i donar una empenta a la recuperació, a partir de l’abril el BCE donarà més protagonisme al programa convencional duplicant fins als 40.000 milions d’euros aquestes compres de deute. A més, els tipus d’interès es mantindran en mínims històrics: al 0% el tipus d’interès d’operacions principals de finançament, al 0,25% el de facilitat de crèdit i al -0,5% el de facilitat de dipòsit.

El BCE insisteix que es mantindran en el nivell actual o inferior fins que la projecció de la inflació sigui del 2%. La zona euro tancarà l’any amb una inflació del 2,6%, però els preus es continuaran enfilant i arribaran al 3,2% el 2022, segons els càlculs de la institució. No obstant això, a Frankfurt confien que sigui un fenomen temporal i esperen que el 2023 i el 2024 s’estabilitzarà entorn de l’1,8%.

LA XIFRA

3,2
per cent
d’inflació es preveu prevista per al 2022, segons els càlculs del Banc Central Europeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona