Economia

Una cigonya, primer positiu de grip aviària a la demarcació

S’ha detectat en una cigonya trobada morta als Aiguamolls de l’Empordà

Com a prevenció s’estan fent visites de control en totes les explotacions situades dins del radi de deu quilòmetres

El Departament d’Acció Climàtica va confirmar ahir un altre focus del virus de la influença aviària, d’alta patogenicitat (IAAP), en una cigonya trobada morta als Aiguamolls de l’Empordà, a Castelló d’Empúries. Aquest és el primer focus detectat a les comarques gironines aquest any i el segon a tot Catalunya, que es va localitzar en quatre cignes i una cigonya morts al riu Segre.

En aquest cas, la cigonya va ser localitzada pels Agents Rurals el 17 de gener arran del reforç de vigilància passiva d’aus salvatges del programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya. L’animal va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, on se’n van prendre mostres que es van analitzar en primer lloc al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i posteriorment al Laboratori Central de Veterinària d’Algete per a la seva confirmació.

Arran de la detecció del nou focus, els serveis veterinaris del departament, en coordinació amb els Agents Rurals, estan fent visites de control a totes les explotacions avícoles situades en un radi de 10 quilòmetres al voltant de la localització de l’au per comprovar les mesures de bioseguretat i l’estat clínic de les aus de corral per descartar qualsevol sospita de la malaltia. Això, però, no implica restriccions de moviment de les aus vives o dels seus productes. A més, els Agents Rurals han intensificat la vigilància passiva a la zona.

El departament va publicar al DOGC del 12 de gener una resolució que inclou diverses mesures sanitàries per prevenir l’extensió de la malaltia. Entre aquestes, la utilització d’ocells com a reclam de caça; la prohibició de criar ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral; la cria d’aus de corral a l’aire lliure; el subministrament d’aigua procedent de dipòsits d’aigua on puguin accedir aus silvestres, excepte en el cas d’aigua tractada o la presència d’aus de corral o un altre tipus d’aus captives als centres de concentració d’animals.

El consum és segur

El Departament recorda que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats, ja que “no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes”.

LA DATA

17.01.22
va ser el dia que es va localitzar
la cigonya morta als Aiguamolls de l’Empordà i es va portar a analitzar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona