Economia

Espanya va captar l’any passat 2.800 milions de fons sobirans, principalment dels Estats Units, l’Índia i Singapur

El govern espanyol qualifica de “rècord” la xifra, que iguala les dades aconseguides els anys 2009 i 2011

Els fons sobirans estrangers van incrementar un 171% les seves operacions a Espanya durant l’any passat fins a arribar a una xifra d’inversió de 2.800 milions d’euros.

Segons un informe de l’Institut de Comerç Exterior d’Espanya (ICEX) difós aquest dimecres, els Estats Units va ser de nou el principal emissor d’inversions; l’Índia va escalar fins al segon lloc en nombre d’operacions superant la Xina i el Regne Unit. També destaquen les operacions realitzades per Singapur i Abu Dabi i pel ‘Russian Direct Investment Fund’, dirigit pel govern rus.

El govern espanyol ha celebrat aquestes dades qualificant-les com de “rècord” i ha destacat l’aposta dels fons per sectors com la sostenibilitat i la tecnologia.

Els inversors més actius l’any passat van ser dos grups de Singapur: Temasek i GIC. L’emiratià Mubadala, amb 80 operacions en el període analitzat, se situa també als primers llocs del rànquing. Per a la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, aquestes dades constaten “l’atractiu d’Espanya davant de la comunitat inversora internacional”.

Les dades de 2021 suposen una recuperació respecte a l’etapa prepandèmia i igualen les xifres d’inversió de 2009 i 2011. Aquells anys van estar marcats per la compra de la petroliera Cepsa per part del fons emiratià Mubadala.

Per nombre d’operacions, el de la tecnologia va ser el sector que va captar més recursos d’aquests vehicles d’inversió pública que es financen, principalment, amb els recursos que deixa la venda de petroli i altres recursos naturals a les arques de països com Noruega, la Índia, Rússia o els Emirats Àrabs.

Segons explica l’investigador d IE University Javier Capapé, la visió “a llarg termini” que tenen els fos sobirans els permet apostar per sectors en evolució, com el de les criptomònades, l’economia circular, la seguretat alimentaria o la lluita contra el canvi climàtic.

Dins del sector tecnològic, les empreses de programari i les tecnologies financeres són algunes de les que han rebut una injecció més gran de capital sobirà durant el període analitzat, entre octubre de 2020 i desembre de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA