Economia

El preu dels carburants indigna els pescadors

Vaga a Tarragona, mentre que Barcelona avança la veda ecològica

El temporal que aquests dies fa el mar impracticable s’ha aliat amb el sector de la pesca a Catalunya que aquesta setmana té la flota amarrada als ports, no només pels perills de navegar, sinó sobretot pel malestar creixent en el sector per l’increment dels preus del gasoil.

A les comarques del sud, les confraries de Tarragona es troben en vaga, mentre que a ports com ara el de Barcelona la flota d’arrossegament ha decidit avançar 15 dies abans el període de veda ecològica. A Roses i el Port de la Selva també s’ha començat el període de veda, mentre que a Palamós se surt.

A Vilanova i la Geltrú, un portaveu de la confraria va reconèixer ahir que “no es descarta que s’hagi de parar, perquè la rendibilitat del sector és ara per ara nul·la”. És el mateix que va explicar el secretari de la confraria de Barcelona, Javier Carrasco, segons el qual “la situació conjuntural més l’increment dels preus dels carburants” fan que la situació sigui insostenible. Carrasco va mostrar amb aquests números la insostenibilitat del sector: “Una barca d’arrossegament ha de carregar 1.600 euros de gasoil i les vendes que s’acostumen a fer són de 2.000 euros. Els beneficis de 400 euros s’han de repartir per una tripulació de set mariners que fan jornades de 12 hores.”

En aquest panorama en què els costos fixos superen els beneficis, el sector es planteja quin futur té i per això es va reunir dimarts a Madrid amb la secretària de Pesca, Alicia Villauriz, que traslladarà el problema a Europa.

Per una rebaixa del preu de l’IVA

El Gremi de Peixaters de Catalunya i la Federació de Confraries de Pescadors demanen que el peix sigui considerat un producte “de primera necessitat” i es retalli l’IVA al tipus mínim del 4%. Segons aquestes entitats, rebaixar el pes impositiu posaria l’Estat al nivell d’altres països com ara Portugal, França, Alemanya i Bèlgica. Actualment s’aplica un IVA del 10% en aquest producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona