Economia

La demora d’un mes per abaratir la llum exaspera

Sánchez aprova demà el pla que deslliga el gas del preu de l’electricitat amb límits, però les llars i pimes no ho notaran fins al maig

Puja avui a 231 euros, un 6% més i sis vegades més que el 2021

Llars i empreses esperen un fet contracultural: que el govern de Pedro Sánchez intervingui el mercat i alteri el preu de l’electricitat per abaratir-lo amb aval de la UE, on el primer manament és el respecte a la lliure competència. Però Brussel·les no és Brussel·les sense demora. “Per fi es reconeix l’excepció ibèrica”, va lloar Sánchez divendres al final del Consell Europeu amb el portuguès António Costa. Però el “per fi” no és immediat i exaspera l’oposició (del PP a Junts passant per ERC han lliurat al govern mesures concretes a l’abast) i fins i tot el soci de Podem (que volia un impost a grans elèctriques): Sánchez aprova demà en el Consell de Ministres el pla de xoc contra els preus de l’energia amb la fórmula que deslliga el gas del preu de l’electricitat –amb un sostre per a les centrals de cicle combinat (cremen gas per fer electricitat), però que el pla hagi de ser enviat a Brussel·les per rebre el vistiplau “en tres o quatre setmanes” vol dir que les llars i les empreses no ho notaran fins al rebut de la llum del maig.

Que la llum no esperarà ni Sánchez ni la UE es comprova avui: el preu de l’electricitat al mercat majorista (pool) repunta fins als 231,73 euros, un 6% més que ahir, i multiplica per més de sis el preu de fa just un any (38,6 euros). El preu màxim del dia serà entre les 20 h i les 21 h (288,86 euros), i el més baix, de quatre a cinc de la matinada (195,01 euros). Lluny queda el rècord absolut del 7 de març (544,98 euros), però avui és un 13% més cara que abans de la invasió russa d’Ucraïna.

Si bé Sánchez encara ultima la lletra petita de quin sostre fixarà al preu del gas i com compensarà les centrals de cicle combinat sense que els diners surtin del pressupost (del contribuent), el sector especula que el preu límit que fixarà el BOE a aquestes centrals que cremen gas estaria al voltant dels 125 euros per MWh. Per Rubén Sánchez, secretari general de Facua, el govern espanyol “no té excusa”. “Pot fixar un límit de 50 euros el MWh per al preu de l’electricitat i forçar una gran baixada. Però també por fer el que vol l’oligopoli: establir un preu màxim molt més alt i inventar que no podia fer res més”, avisa Sánchez. En el debat de les xifres, “ara que la UE ha dit que ja es pot intervenir en el mercat i que es començarà a parlar de límits”, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, recorda que produir un megawatt nuclear costa 40 euros i un d’hidroelèctric, 10 euros.

En un article a El Siglo, el diputat d’ERC i president de la comissió d’Indústria del Congrés, Joan Capdevila, denuncia les disfuncions del mercat: “Si les borses tenen mecanisme de correcció quan es desplomen per fortes pèrdues, per què no posen un límit a la descarada especulació del preu del gas? Per què no es retribueix l’electricitat segons la seva generació i no en un opac i incomprensible i tendenciós pool diari?”

Per Míriam Nogueras (Junts), “l’hora d’escoltar era fa un any”. Tot i així, Junts ha ofert al govern un catàleg de mesures que no depenen de la UE sinó del BOE: un esglaonament dels preus de tal forma que els primers 100 MWh tinguin una bonificació per a tots i a partir d’aquí vagi a menys si hi ha més consum, l’equiparació dels peatges de transport de la xarxa de 25kV i la de 36kV, “una mesura que tindria un impacte immediat en tot el teixit empresarial català”, i rellançar el Midcat per interconnectar Catalunya i la UE.

En el PDeCAT, Ferran Bel insta Sánchez a “ser conscient de l’estructura empresarial a Catalunya: si ja és molt complicat per a les grans empreses, encara ho és més el que patiran les pimes”.

LES FRASES

Per què no retribuir l’electricitat segons la seva generació i no en un incomprensible i opac ‘pool’ diari?
Joan Capdevila
diputat d’erc i president de la comissió d’indústria al congrés
Proposem al govern esglaonar els preus de forma que, per a tots, els primers 100 MWh tinguin bonificació
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
Cal ser conscient que, si ja és complicat per a grans empreses, encara ho és més el que patiran pimes
Ferran Bel
portaveu del PDecat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona