Economia

Respir per al combustible i el lloguer

El pla de xoc de Sánchez bonifica 20 cèntims de la gasolina a tothom a partir de divendres i limita l’alça dels lloguers al 2%

Les petrolieres hi aporten 5 cèntims i prou

El bo social s’estén a 1,9 milions de llars i s’apuja l’IMV un 15%

El contribuent es rescata de l’IPC a si mateix i aporta 15 dels 20 cèntims

Tot i que són les llars i les pimes les més col­pe­ja­des per l’esca­lada dels preus del com­bus­ti­ble i de la llum, Pedro Sánchez no les va triar a elles ni a la seu de la sobi­ra­nia –el Congrés– com a audi­tori, sinó que va pre­fe­rir rela­tar el seu pla de xoc con­tra els preus en pri­mer lloc a la pla­ta­forma Gene­ració d’Opor­tu­ni­tats, cre­ada per Europa Press en col·labo­ració amb la con­sul­tora McKin­sey i que té com a socis gegants de l’Ibex-35 com ara Endesa, Iber­drola i Naturgy. Adreçant-se no a l’Ibex-35 –els pre­sents–, sinó als que més patei­xen l’assot dels preus –els absents–, el pre­si­dent espa­nyol va deta­llar el pla de xoc, que inclou una boni­fi­cació de 20 cèntims per cada litre de car­bu­rant a tots els con­duc­tors –igual que els trans­por­tis­tes– a par­tir de diven­dres i la limi­tació de l’aug­ment dels llo­guers a un 2% i no a la inflació real, que al març podria ser del 9%. En total, 16.000 mili­ons mobi­lit­zats (10.000 mili­ons en avals de l’ICO i 6.000 en aju­des direc­tes) en un pla que inclou l’incre­ment de l’ingrés mínim vital i l’extensió del bo social elèctric i que el Con­sell de Minis­tres aprova avui per una vigència de tres mesos (fins al 30 de juny). “Ens des­viu­rem per dis­tri­buir l’esforç de manera equi­li­brada”, pro­met Sánchez.

El pri­mer repar­ti­ment, però, des­a­fia les parau­les del pre­si­dent. Dels 20 cèntims de boni­fi­cació al litre o quilo de car­bu­rant, 15 cèntims pro­ve­nen dels pres­su­pos­tos esta­tals –és a dir, del con­tri­bu­ent, que es res­ca­tarà par­ci­al­ment a si mateix de la inflació en un joc de miralls–, i les petro­li­e­res només apor­ta­ran 5 cèntims i prou a l’esforç, tot i ser les bene­ficiàries fins ara de l’enca­ri­ment.

“Reta­llada ridícula”

Pel secre­tari gene­ral de Facua, Rubén Sánchez, “és una reta­llada ridícula”. “Només 20 cèntims, dels quals les tres quar­tes parts les paguem tots. A les petro­li­e­res només se’ls exi­geix un pseu­do­es­forç de reduir 5 cèntims els preus just després que el dièsel s’hagi enca­rit 8 cèntims els últims sis dies”, denun­cia Facua.

Sos­pita fins al diven­dres

Com que la boni­fi­cació als com­bus­ti­bles entra en vigor diven­dres, totes les gaso­li­ne­res estan ara sota sos­pita pel que faran en els moments pre­vis al des­compte forçat pel BOE. I més quan el bar­ril de Brent s’aba­ra­teix cada dia des de la set­mana pas­sada i ahir en el mer­cat de futurs de Lon­dres queia un 3,7% addi­ci­o­nal per a les entre­gues al maig, fins als 116 euros. Es posa a prova ara nova­ment si és certa la teo­ria de l’“efecte coet” i de l’“efecte ploma”: si el bar­ril s’enca­reix, els sor­ti­dors s’enca­rei­xen sovint aviat, a la velo­ci­tat del coet, però si el petroli baixa, els preus bai­xen a la velo­ci­tat que cau una ploma. Algu­nes petro­li­e­res sí que fan ja des­comp­tes volun­ta­ris.

Revisió de llo­guers al 2%

Per com­ba­tre l’impacte de la inflació en la but­xaca de qui viu de llo­guer, les revi­si­ons dels llo­guers durant els pro­pers tres mesos tin­dran un límit del 2%, que és gai­rebé qua­tre vega­des menys que l’IPC actual. “Fixem un índex dife­rent del de l’IPC. Ima­gi­nin el que seria reva­lo­rar-lo al 7,4% d’ara o al 10% i el que és al 2%”, va refle­xi­o­nar la vice­pre­si­denta segona, Yolanda Díaz. En l’ela­bo­ració del pla de xoc, Díaz no només es posa incon­di­ci­o­nal­ment al cos­tat de Sánchez, sinó que pres­si­ona des d’ara ERC, Junts, el PDe­CAT i el PP perquè hi votin a favor al Congrés. “És molt difícil dir-li que no”, diu des­a­fi­ant els socis i l’opo­sició. “Què més ha de pas­sar per dei­xar de banda sec­ta­ris­mes i sumar per res­pon­dre junts?”, rebla Sánchez.

Extensió del bo elèctric

Men­tre que l’ingrés mínim vital s’apu­jarà un 15% –fins als 565,37 euros al mes en el cas d’un adult, fins als 734,99 euros al mes en el cas de dos adults i fins als 904,60 euros si ells tenen un menor–, el bo social elèctric s’estén a més de 600.000 famílies i cobrirà 1.900.000 llars. Al mateix temps, es pror­roga la rebaixa d’impos­tos en la fac­tura de la llum: l’IVA al 10% per als petits con­su­mi­dors, l’impost espe­cial a l’elec­tri­ci­tat al 0,5% i la sus­pensió de l’impost a la gene­ració elèctrica. “No podem pro­me­tre que no es nota­ran els efec­tes de la guerra en les vides, però sí que ens des­viu­rem per apla­car-los al màxim”, va dir Sánchez.

Recurs als ERTO i l’ICO

L’escut con­tra el sotrac econòmic es com­pleta amb el recurs als ERTO –ja apli­cats en pandèmia per no des­truir els llocs de tre­ball– i una nova línia de crèdit de 10.000 mili­ons amb aval de l’Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial (ICO) per cobrir neces­si­tats de liqui­di­tat, a més de l’extensió del ven­ci­ment i del període de carència dels crèdits ICO ja ator­gats. El lot d’aju­des fina­litza amb 362 mili­ons per a l’agri­cul­tura i la rama­de­ria, i 68 mili­ons per a la pesca. La indústria con­su­mi­dora inten­siva d’ener­gia rep 500 mili­ons per com­pen­sar els peat­ges.

ERC i les “coin­cidències”

Des d’ERC, la por­ta­veu Marta Vilalta defuig dir ara si hi votarà a favor i lloa que algu­nes mesu­res de xoc “coin­ci­dei­xen amb les que ERC ha pro­po­sat”. El PP, al seu torn, reclama la bai­xada d’impos­tos acor­dada a La Palma, però s’obre a votar-hi a favor. “Espa­nya neces­sita que esti­guem a l’altura i estem dis­po­ni­bles”, avançava Cuca Gamarra en nom d’Alberto Núñez Feijóo. Cs vol que el pla es tra­miti com a pro­jecte de llei per fer-hi esme­nes, i Vox hi veu una “trampa comp­ta­ble” en què “els espa­nyols es paguen a si matei­xos el com­bus­ti­ble”.

LES FRASES

Ens desviurem per distribuir l’esforç de manera equilibrada. Què més ha de passar per respondre units?
Pedro Sánchez
president espanyol
Trobem un índex per als lloguers diferent de l’IPC. Imaginin el que seria el 7,4% o el 10%. Difícil dir-li que no
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona
Ho notaran els més vulnerables i la classe mitjana: eren preus desorbitats que feien perillar economies
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
Algunes mesures de xoc coincideixen amb les que ERC proposa, però arriben tard i queden curtes
Marta Vilalta
portaveu d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.