Economia

El BOE permet als súpers evitar acaparaments per conjurar desabastiments

Sánchez fa una exempció a la llei de comerç del 96

Els 20 cèntims bonificats a gasolina des d’avui no consten a l’assortidor sinó al tiquet

Aval al pla de xoc

El govern de Pedro Sánchez converteix les rodes de premsa dels Consells de Ministres en un esport de risc: si hi aprova un decret –o macrodecret, com el del pla de xoc dels preus– no l’entrega a la premsa in situ ni més tard. I això fa que la lectura del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) sovint sigui una sorpresa, com ahir. Entre les 160 pàgines impreses al BOE sobre el pla de xoc –dels 20 cèntims a la gasolina fins al sostre del 2% a l’alça dels lloguers– hi ha una exempció a la llei d’ordenació del comerç minorista del 1996 per permetre que els supermercats puguin evitar acaparaments de certs productes per part dels clients (com el cas del boom de l’l’oli de gira-sol amb la vaga del transport), i fixar un límit per client per conjurar el desabastiment. El poder dels súpers de limitar el nombre d’articles que pot comprar cada client té “caràcter temporal” i es fa al·legant “circumstàncies extraordinàries o de força major” durant el temps en què estigui en vigor un nou apartat 3 en l’article 9 de la Llei 7/1996 aprovada per l’últim govern de Felipe González.

La febre actual per l’oli de gira-sol o la llet no és cap llegenda de Twitter o WhatsApp: segons la consultora Nielsen, la despesa en llet i batuts es va disparar un 50% en la primera setmana de l’aturada dels transportistes respecte de la mateixa setmana del 2021. I tot després de la dèria pel paper higiènic durant la pandèmia. Per això la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, justifica l’empar als súpers per prohibir al client comprar més del compte: “Permet donar seguretat jurídica perquè ells puguin limitar el nombre d’articles, i així evitar acaparaments i, sobretot, permetre un accés equitatiu als productes.” Maroto va aclarir que era una exigència del sector de la distribució. “A vegades es produeixen certes alertes o alarmes que generen comportaments de nerviosisme, i tots hem de ser responsables”, hi afegia la ministra de Transports, Raquel Sánchez.

Anunci i gasoil a l’alça

El BOE també detalla on cal buscar la bonificació de 20 cèntims quan s’omple el dipòsit, i no és a l’assortidor on constarà, sinó que s’aplicarà en el preu final en el moment de tenir el tiquet a l’hora de pagar a la gasolinera. El govern s’enerva ara amb el sector, ja que el gasoil ha pujat una mitjana de 7 cèntims per litre des del dia de l’anunci de la bonificació al transport i s’evidencia la trampa dels increments previs a la rebaixa que neix avui. “Les conseqüències de la guerra necessiten unió d’agents econòmics i administracions i demanem responsabilitat”, exigia Maroto a les gasolineres. La Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) vigilarà la lleialtat de les gasolineres.

Al ple del Congrés, el president Sánchez admetia la “mala dada” de l’IPC (9,8%) i defensava que el pla de xoc s’estendrà més enllà del 30 de juny si cal: “Si la guerra s’allargués i tingués un altre tipus de conseqüències, el govern no dubtarà a actuar de nou.” Gabriel Rufián (ERC) li va oferir un antídot a l’auge de Vox: “Saben com es frena la ultradreta? Omplint la nevera a la gent.” Míriam Nogueras (Junts) li retreu oblidar els 80.000 milions en morositat que tenallen les pimes i “legislar només per a les grans empreses”. Sánchez preveu un ampli suport al pla de xoc –del sí d’ERC i el PDeCAT fins a l’abstenció del PP– quan el Congrés el voti d’aquí a un mes, i Ferran Bel (PDeCAT) avisa: “Tindran un ampli suport com en el primer estat d’alarma, però recordin: més tard els seus suports van anar caient.”

LES FRASES

Si la guerra s’allarga i tenim un altre tipus de conseqüències, el govern no dubtarà a actuar de nou
Pedro Sánchez
president espanyol
Donem seguretat jurídica perquè limitin el nombre d’articles i evitin acaparaments, i fem l’accés equitatiu
Reyes Maroto
ministra d’indústria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona