Economia

Un davantal per al robot!

8,5 milions d’euros factura Pilz a la Península, mercat que se serveix des de Granollers, on treballen la majoria dels quaranta empleats de la filial

En l’última dècada, els robots han sor­tit de l’entorn indus­trial, on sol­da­ven, pin­ta­ven, inse­rien peces i pale­tit­za­ven a gran velo­ci­tat en un espai vedat per evi­tar acci­dents, i han començat a fer una infi­ni­tat de tas­ques colze a colze amb humans en llocs insos­pi­tats com ara la cuina d’un res­tau­rant o la barra d’un bar.

En el prin­cipi fun­da­ci­o­nal dels cobots -els robots que interac­tuen amb per­so­nes- hi ha el de treure el tan­cat que els man­te­nia aïllats i fer-los menys peri­llo­sos i més segurs. “Aquesta decisió ha revo­lu­ci­o­nat la robòtica, perquè ha demo­cra­tit­zat un món força exclu­siu”, explica Jan Puig, direc­tor de ven­des i màrque­ting de Pilz, una mul­ti­na­ci­o­nal ale­ma­nya que fa més segu­res les màqui­nes: des de tele­ca­bi­nes de les esta­ci­ons d’esquí fins als com­bois de metro. La filial penin­su­lar de la com­pa­nyia està a Gra­no­llers, on hi ha l’equip tècnic que fa el desen­vo­lu­pa­ment per a tot el món de solu­ci­ons per a la robòtica, i cada cop tenen més feina. “Tenim actius tres pro­jec­tes del pro­grama euro­peu Horitzó 2020, que ens dona una base finan­cera que ens per­met fer recerca molt inno­va­dora en segu­re­tat robòtica”, diu Puig.

Per pro­por­ci­o­nar segu­re­tat a un robot no és tan impor­tant la màquina en si com allò que fa. No és el mateix un robot quan dibuixa amb un lla­pis que quan per­fora la pared amb una broca. I com que ara cada vegada fan tas­ques més diver­ses, a Pilz no els va estra­nyar el dia que l’engi­nye­ria Br5 els va encar­re­gar fer segur un robot cui­ner que fa pae­lles.

El fun­da­dor de Br5, Enri­que Lillo, té la visió que els robots faran les tas­ques repe­ti­ti­ves que no apor­ten valor del sec­tor horeca. El moment epifànic el va tenir el dia que un amic li va dema­nar un robot per al seu casa­ment i en va fer un que ser­via cer­vesa als con­vi­dats del ban­quet. Va ser el pri­mer d’altres que fan ham­bur­gue­ses, pre­pa­ren còctels, obren ampo­lles de vi o fan trui­tes. “El robot alli­bera els pro­fes­si­o­nals de tas­ques pesa­des, de manera que es poden dedi­car a la cre­a­ti­vi­tat. A més, incre­menta la segu­re­tat ali­mentària perquè redu­eix el con­tacte directe humà amb els ali­ments”, diu Lillo. La seva dar­rera cre­ació és el robot que fa pae­lles, nas­cut de la col·labo­ració amb el cui­ner Sergi Escolà, inven­tor del pae­ller, un dis­po­si­tiu que estan­da­ritza tem­pe­ra­tu­res i temps per fer arros­sos i que comer­ci­a­litza amb la marca Mim­cook. Pilz és el ter­cer ele­ment de trium­vi­rat, el que posa límits a la màquina perquè no sigui peri­llosa. Quins límits? La velo­ci­tat és el pri­mer, cal que els movi­ments siguin assos­se­gats de manera que en cas de col·lisió no faci mal a ningú. També cal asse­gu­rar les tra­jectòries i que cap pro­ducte que està sent cui­nat ni cap estri sur­tin dis­pa­rats.

Cal espe­rar que el socar­rat de la pella entri al perímetre de la segu­re­tat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia