Economia

L’IPC a Catalunya es dispara al març per l’encariment de l’energia i marca una taxa rècord del 9,5%

Es tracta de l’augment més accentuat des del 2002 quan es van començar a recollir les dades, per l’increment del preu de la llum, el gas, els carburants i els aliments

A l’Estat, els preus s’incrementen un 9,8% en termes interanuals, la variació més alta dels últims 37 anys

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es manté a l’alça i assoleix noves xifres rècord. Al març, els preus es van incrementar un 9,5% respecte al mateix mes de l’exercici anterior, una taxa més de dos punts per sobre la que es va registrar al febrer (+7,4%). Es tracta de l’augment més accentuat des del 2002, any en què l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats. L’INE atribueix la pujada de preus a l’encariment de l’energia, els carburants i els aliments, amb taxes d’inflació del 28,8% i del 18,9%, respectivament.

Pel que fa a l’Estat, l’IPC ha pujat al març al 9,8% interanual, la taxa més alta des de maig de 1985. L’IPC fet públic aquest dimecres manté la previsió avançada el 30 de març i se situa 2,2 punts per sobre de les dades de febrer, que va pujar al 7,6%. L’INE atribueix aquest creixement a una pujada dels preus de l’electricitat (+33,1%), dels carburants (+18,6%) i dels aliments (+6,8%). En aquest últim sector destaquen els increments en el preu del peix i el marisc, llegums i verdures, llet, formatge, ous i carn.

A Catalunya, totes les activitats econòmiques –amb l’única excepció del sector de la comunicació- van incrementar preus al març. A banda de l’energia i els carburants, destaca l’encariment dels productes alimentaris i les begudes no alcohòliques (+6,4% en termes interanuals), el vestit i el calçat (+6%) i els mobles i articles de la llar (+3,9%). També van incrementar-se els preus en l’àmbit de la restauració i l’hoteleria (+3,4%) i el de les begudes alcohòliques i el tabac (+2,9%), mentre que la sanitat, l’ensenyament i l’oci i la cultura van registrar pujades menys rellevants, al voltant de l’1,5%.

La comunicació, que agrupa serveis de telefonia i internet i la venda de dispositius com ara mòbils o ordinadors, es manté com l’única activitat econòmica a Catalunya on els preus continuen baixant malgrat els rècords d’inflació. Aquest darrer mes de març, aquest sector va registrar una caiguda de preus del 0,5% en termes interanuals i ja suma 21 mesos consecutius a la baixa.

Per demarcacions

Per demarcacions, Lleida lidera la pujada de preus al país, amb una taxa interanual de l’IPC de l’11%, impulsada per l’encariment de subministraments com l’aigua i l’electricitat (+39,8%) i dels carburants (+18,7%). A continuació apareixen Girona i Tarragona, amb variacions del 10,5% i del 10,4%, respectivament, mentre que la taxa d’inflació a Barcelona es va situar en el 9,1%, sent l’única demarcació que registra un increment inferior a la mitjana catalana i espanyola.

Malgrat el fort creixement dels preus, Catalunya es manté com la quarta comunitat on menys es van apujar. Per sota apareixen les Canàries (+8,4%), Madrid (+9%) i les Balears (+9,4%), mentre que altres territoris com Castella-La Manxa (+11,7%) i Castella i Lleó (+11%) enregistren les taxes més altes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona