Economia

banc central europeu

El BCE manté els tipus d’interès en el 0%

La institució confirma la decisió de posar fi a la compra de deute durant el tercer trimestre

Lagarde adverteix que hi ha un alt risc d’inflació

El Banc Central Europeu (BCE) manté els tipus d’interès en el 0%, així com la decisió de posar fi al programa de compra de deute durant el tercer trimestre.

En un comunicat emès aquest dijous després de la reunió del consell de govern i en línia amb el que el BCE va anunciar el març passat, la institució encapçalada per Christine Lagarde ha insistit que els ajustos en els tipus d’interès es produiran un cop finalitzi el programa de compra de deute i quan les previsions tornin a situar la inflació en nivells pròxims al 2%.

En aquest sentit, el BCE manté les compres previstes fins al juny –un total de 90.000 milions d’euros– i assenyala que els recursos que es destinaran al programa entre juliol i setembre dependran de les projeccions econòmiques.

Alt risc d’inflació

La presidenta del BCE ha advertit aquest dijous que els riscos a l’alça per a la inflació s’han intensificat a curt termini per la guerra a Ucraïna.

En una roda de premsa virtual, Lagarde ha dit que la pujada dels preus s’ha expandit a molts sectors i per això el BCE també pronostica que els salaris pujaran, encara que de moment es mantenen continguts.

La inflació es va disparar al març en la zona de l’euro fins al 7,5%, des del 5,9% de febrer. Els preus de l’energia han pujat molt des de l’esclat de la guerra i ara són un 45% més elevats que fa un any i són la principal causa de l’elevada inflació, segons Lagarde. Alguns indicadors suggereixen que els preus de l’energia continuaran elevats a curt termini.

Lagarde també ha advertit que un “boicot abrupte de l’energia russa tindria un impacte significatiu de la zona de l’euro”.

Pel que fa als aliments, els preus també s’han incrementat amb força pels elevats costos de transport i de producció i pels preus més alts dels fertilitzants, en part, per la guerra a Ucraïna.

Per tot això, la presidenta del BCE ha pronosticat que el creixement de la zona de l’euro serà feble a causa de la guerra a Ucraïna.

Les projeccions macroeconòmiques d’inflació i creixement de juny permetran al Consell de Govern decidir el moment en el qual s’haurà de deixar de comprar de deute.

“Diversos factors apunten a un creixement lent també en el futur. La guerra influeix en la confiança empresarial i en la dels consumidors” per la incertesa que comporta, va dir Lagarde.

Lagarde també ha destacat que “la guerra ha creat nous colls d’ampolla, al mateix temps que una nova sèrie de mesures contra la pandèmia a Àsia contribueixen a les dificultats en la cadena de subministrament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona