La Borsa
Més valors
Economia

Acord entre Espanya, Portugal i la CE per limitar el preu del gas a una mitjana de 50 euros/Mwh

Brussel·les imposa un topall superior al que proposaven els dos països ibèrics, que demanaven limitar el preu a 30 euros/MWh

El mecanisme excepcional per abaratir la factura de la llum estarà en vigor els pròxims 12 mesos

Espanya i Portugal han tancat un acord polític amb la Comissió Europea (CE) per poder limitar l’impacte del preu del gas en la formació dels preus del mercat elèctric.

“Tenim un acord polític amb la CE després de setmanes molt intenses de treball tècnic difícil”, ha declarat el titular portuguès d’Acció Climàtica, en una compareixença conjunta amb la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la reunió on s’ha tancat l’acord amb l’executiu europeu.

Els dos països ibèrics han anunciat l’acord després d’una trobada a Brussel·les amb la responsable de l’àrea de Competència, Margethe Vestager. Espanya i Portugal puguin topar en un primer moment el preu del gas i el carbó de les centrals elèctriques a 40 euros el megawatt (MWh) hora, davant els 90 euros actuals. Els dos països plantejaven establir el límit en els 30 euros/MWh, però la CE ha establert pugi progressivament dels 40 euros/MWh inicials fins als 50 euros de manera progressiva durant els 12 mesos de vigència del mecanisme.

En aquest sentit, Ribera ha reconegut que el “punt de partida” de la proposta de Madrid i Lisboa eren 30 euros i no els 50 euros de l’acord final, però ha destacat que l’excepció ibèrica s’estendrà “durant un any” i no només fins al final de 2022, com preveia l’esborrany dels dos veïns ibèrics. “És un bon acord que efectivament ens protegeix de les turbulències que vivim, de l’augment del preu del gas, en els pròxims mesos”, ha dit Ribera.

La ministra ha explicat que “les línies mestres de l’acord estan resoltes” i ha avançat que confia que “abans del cap de setmana” es pugui traslladar la notificació “formal” a la CE i que pugui ser presentat al Consell de Ministres, en el cas d’Espanya, “la setmana vinent amb aplicació immediata, més enllà dels ajustaments tècnics de mercat”. Ribera admès que queden alguns punts per tancar, però ha augurat que la mesura es podria “materialitzar” en la factura de l’electricitat del maig.

Aquest mecanisme suposarà una rebaixa substancial del preu de l’electricitat al mercat majorista, que actualment se situa al voltant dels 200 euros/MWh.

L’acord ha estat possible després que el Consell Europeu del març aprovés una “excepció ibèrica” perquè Espanya i Portugal puguin impedir el contagi de l’escassedat de gas a la factura elèctrica. Els vint-i-set van acceptar aquesta disrupció temporal del mercat únic de l’energia perquè els dos països tenen un elevat nivell de generació renovable i un nivell “baixíssim” d’interconnexions amb la resta de la Unió Europea.

Pel que fa a l’exportació d’electricitat a França, un dels punts que calia ajustar en l’acord, Ribera ha explicat que “el consumidor francès haurà de pagar el mateix que el consumidor ibèric” en un context en que “ara França també sent la necessitat d’accelerar les interconnexions”.Rebuig al nou sistema de baixes telemàtiques

bARCELONA
ECONOMIA

El preu de l’habitatge nou creix un 5% a Catalunya i es manté el primer a l’Estat

ECONOMIA

CCOO i UGT surten al carrer per reclamar salaris més alts

Impulsar la competitivitat del polígon de Riudellots

RIUDELLOTS DE LA SELVA
Països Baixos

La policia neerlandesa dispara en una protesta agrícola contra el tancament de granges

La Haia

L’Eurocambra aprova considerar el gas i l’energia nuclear com a verda

estrasburg

Prop d’un miler de sindicalistes es mobilitzen per una pujada de sous i contra del “pacte de la pobresa” de la patronal

Barcelona
JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE
President de Foment del Treball

“L’Estat es cobra la inflació; l’empresa i el treballador, no”

girona

El govern agilitza els tràmits per a projectes “estratègics”

barcelona