Economia

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Batalla europea pel gas

El tall del subministrament a Polònia i Bulgària pot ser l’avantsala de la resposta del Kremlin a més sancions

Hongria claudica davant Rússia i posa en risc la unitat de la UE en acceptar l’exigència de pagar amb rubles

La dependència energètica de Rússia és un dels principals punts febles de la UE i Rússia sap que té un arma per esquerdar la fins ara unitat europea respecte a la invasió d’Ucraïna. Conscient del seu poder energètic, el Kremlin ha amenaçat de tancar l’aixeta del gas des que el bloc comunitari va començar a imposar sancions, però no ha estat fins ara que s’ha materialitzat amb el tall de Gazprom del subministrament a Polònia i Bulgària per no pagar el gas amb rubles, tal com exigeix el Kremlin. El desafiament de Moscou pot ser l’avantsala de les represàlies si la UE es decideix a incloure més sancions energètiques en el sisè paquet que la Comissió Europea està ultimant.

“És un senyal que Rússia prendrà represàlies si hi ha l’energia en les sancions”, assegura Milan Elkerbout, expert en energia del think tank CEPS. Per Elkerbout, és “probable” que Rússia aturi el subministrament si les noves sancions inclouen més restriccions a l’energia per “reivindicar que són ells qui estan provocant la disrupció”.

Aquest és un escenari per al qual des del think tank Bruegel també creuen que la UE s’ha de preparar. Un informe liderat pel seu director, Guntram Wolff, indica que el club comunitari necessita “més opcions estratègiques” per preparar-se per a una “aturada total” del subministrament rus.

Ara bé, l’expert de CEPS remarca que a Rússia no li interessa perdre els ingressos que rep per les exportacions energètiques, la seva principal font d’ingressos. Amb la compra de gas i petroli, la UE paga cada dia mil milions d’euros a Rússia, segons ha reconegut l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

Des de Brussel·les fa setmanes que s’assumeix que el torcebraç amb Rússia serà llarg. Com més duri la guerra d’Ucraïna, més possibilitats hi ha que trontolli la unitat que fins ara ha mostrat la UE. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va sortir al pas i tancar files davant el darrer embat del Kremlin, però el primer país que ha desafiat la unitat ha estat de nou Hongria.

Arran de l’exigència de Moscou de pagar el gas amb rubles, Von der Leyen ha advertit que claudicar amb el Kremlin viola les sancions. Amb tot, el govern de Viktor Orbán ha fet cas omís i ha acceptat l’exigència russa. Per Elkerbout, Hongria hauria de ser castigada per haver “violat la llei”.

Abans, Orbán ja s’havia oposat a les sancions energètiques a Rússia, amb qui ha evitat confrontar-se des de l’inici de l’atac miliar. En les reticències a les restriccions a l’energia, Budapest no estava sola: Alemanya i Àustria també s’hi oposaven.

El cinquè paquet de sancions és el primer que apunta al sector energètic amb la prohibició de les importacions de carbó rus, però en deixa fora el gas i el petroli. Brussel·les està ultimant el sisè, que tant els experts de CEPS com de Bruegel consideren que ha d’anar més enllà. “Només un embargament immediat i complet tallaria dràsticament els ingressos de Putin”, diu l’informe de Bruegel.

Reunió dels ministres

La UE ha fracassat a l’hora de posar remei a la dependència energètica en les darreres dècades i ara en paga les conseqüències. Segons l’Eurostat, el bloc comunitari importa el 61% de l’energia que consumeix i Rússia n’és el principal subministrador: el 47% dels combustibles fòssils venen d’aquest país, el 41% del gas natural i el 27% del petroli.

Segons l’expert de CEPS, la independència energètica només s’aconseguirà amb més inversió en renovables i eficiència energètica. A curt termini, Elkerbout creu que la reacció europea també ha de passar per buscar nous subministradors.

Per respondre al desafiament rus, els ministres d’Energia es reuneixen de manera extraordinària aquest dilluns a Brussel·les. Mentrestant, la batalla energètica amenaça la delicada unitat europea i toca de ple la debilitat de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona