Economia

unió europea

Brussel·les dona llum verda a la proposta d’Espanya i Portugal per limitar el preu del gas

El govern espanyol podria portar la mesura al Consell de Ministres d’aquest dimarts

La Comissió Europea ha donat llum verda aquest dilluns a la proposta d’Espanya i Portugal per limitar el preu del gas i abaratir així la factura de la llum, segons han confirmat fonts del govern espanyol a l’ACN.

Les mateixes fonts apunten que l’executiu espanyol treballa per portar la mesura al Consell de Ministres d’aquest dimarts o “com més aviat millor”.

Espanya i Portugal van tancar a finals d’abril un acord polític amb la Comissió Europea per limitar el preu del gas a una mitjana de 50 euros el MWh. El pacte donava resposta a l’acord dels caps d’estat i de govern de permetre una “excepció ibèrica” perquè els dos països actuessin contra l’augment del preu de l’energia.

El pacte polític que van tancar Espanya i Portugal amb l’executiu comunitari preveia un mecanisme per limitar el preu del gas que estigui en vigor els pròxims 12 mesos.

El preu inicial del gas se situaria en 40 euros per aconseguir una mitjana de 50 euros. Durant aquestes setmanes des que es va arribar a l’acord polític, els dos països i la Comissió Europea han estat tancant els detalls tècnics que quedaven pendents.

Espanya i Portugal, segurs que la UE tallarà amb el gas rus “amb terminis”

Els ministres d’Exteriors d’Espanya i Portugal, José Manuel Albares i Joao Gomes Cravinho, han coincidit que la UE aprovarà sancions contra el gas i el petroli rus encara que per a això sigui necessari establir terminis que permetin als socis europeus solucionar els seus problemes de dependència. “El debat no és tant si prendre o no a mesures contra les importacions, com si són necessaris terminis” per a solucionar les “dificultats d’alguns socis”, ha explicat Albares aquest dilluns en roda de premsa conjunta després de reunir-se amb Gomez Cravinho.

Segons el portuguès, “la unitat europea continua, però hem de posar en equilibri no permetre que Putin continuï finançant la seva guerra amb fons europeus, però tampoc desestabilitzar a estats europeus”.

Tant Albares com Gomez Cravinho han assenyalat la possibilitat que Espanya i Portugal serveixin de nucli de regasificació i distribució de gas importat d’altres països, encara que per a això abans serà necessari fer realitat les interconnexions a les quals s’oposa França des de fa anys.

Per a tots dos països, deixar d’importar gas o petroli russos “no seriosa un problema”, però si la intenció és mantenir la unitat europea en la resposta a Rússia “hem de treballar amb altres socis, no per divergències, sinó per problemes tècnics”, ha plantejat el ministre portuguès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona