Economia

Canvi de lloc de la fruita i la verdura del mercat gironí

Negociacions avançades perquè part dels marxants del passeig de la Sardana se’n vagin tot l’any al vial perimetral

La modificació trauria càrrega de vehicles a la Devesa

Les negociacions entre l’Ajuntament de Girona i el col·lectiu de marxants avancen perquè part de les parades del mercat bisetmanal canviïn de lloc. Seguint paràmetres de protecció del parc de la Devesa, la intenció és que les parades de fruita i verdura –ara al passeig de la Sardana– canviïn de lloc i se situïn a mitjà termini al vial perimetral, a tocar del riu Ter. “És una decisió que s’ha de prendre amb el màxim de consens i que s’ha d’acabar de prendre”, afirma la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana (Junts).

Tenint en compte que el volum del mercat fa difícil traslladar-lo a un altre punt de Girona, l’opció més viable a curt termini és redistribuir els paradistes. En l’última sessió de la Taula del Mercat, representants de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de Girona van insistir en la possibilitat que el mercat es fes al parc Central, a tocar de Sant Narcís, però el consistori ho descarta. També s’havia parlat de fer-lo sota el viaducte.

Plana explica que traslladar les parades de fruita i verdura “rebaixaria la pressió al parc de la Devesa”. Explica que no serà una decisió immediata i que s’ha d’acordar en futures reunions de la taula. La mesura podria ser efectiva a finals del 2022.

La Plataforma Salvem la Devesa - Amics de la Devesa reclama des de fa temps que el mercat es faci en un altre lloc perquè consideren que és una activitat “intensiva”. A més, segons el pla d’usos de la Devesa del 2010, hi ha d’haver una distància mínima de 3 metres respecte dels plàtans, cosa que s’incompleix. El pla d’usos està pendent de ser actualitzat.

La nova ubicació d’una part de les parades es va debatre en l’última sessió de la taula, el 5 d’abril. Hi van ser, entre d’altres, representants veïnals, del Gremi Associat de Venedors Ambulants No Sedentaris (Gavans), que aplega uns 140 marxants d’arreu de la demarcació, i els grups polítics municipals.

D’aquesta manera, el mercat de fruita i verdura s’instal·laria permanentment al vial a tocar del riu, on hi ha la part asfaltada. Cada any –a finals d’octubre i principis de novembre–, això ja passa durant dues setmanes per les Fires de Sant Narcís perquè s’hi instal·len les atraccions, però ara la decisió seria permanent.

Algunes fonts destaquen que, amb aquesta mesura, quedarien alliberats més de 200 metres del passeig de la Sardana, no hi hauria tanta càrrega de vehicles de gran tonatge i no caldria utilitzar tanta graveta per fer més llis el sòl.

El dissabte, 33 parades

El mercat bisetmanal de la Devesa té més de 150 parades. El dimarts, n’hi ha 152 (126 de roba i 26 de fruita i verdura), i el dissabte, amb molta més oferta i més visitants, n’hi ha 180 (147 de roba i 33 de fruita i verdura), segons dades facilitades per l’Ajuntament.

LA DATA

05.04.22
Va ser
el dia de l’última sessió de la Taula del Mercat, en què es va parlar d’ubicar les parades d’una altra manera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona