Economia

La Moncloa aprova el límit del preu del gas que abaixarà la factura de la llum

El mecanisme que s’ha negociat amb Brussel·les estableix que durant els pròxims dotze mesos el gas costarà una mitjana de 48,8 €/MWh

Permetrà rebaixar la factura d’electricitat prop d’un 30% per als consumidors acollits a tarifes indexades al mercat majorista

El Consell de Ministres ha donat llum verd aquest divendres a la limitació del preu del gas que s’utilitza per a la generació d’electricitat, un mecanisme que permetrà rebaixar la factura de la llum prop d’un 30% per als consumidors acollits a tarifes indexades al mercat majorista. La mesura no tindrà “plena efectivitat” fins que rebi el vistiplau definitiu de la Comissió Europea.

El mecanisme que s’ha negociat amb Brussel·les estableix que durant els pròxims dotze mesos el gas costarà una mitjana de 48,8 euros/megawatt hora (€/MWh), gairebé la meitat del preu que marca ara aquesta matèria prima, i beneficiarà tant a consumidors domèstics i industrials afectats per l’escalada de l’electricitat en el mercat majorista.

La mesura ha estat aprovada de forma simultània pels governs espanyol i portuguès.

“Per primer cop no paguen els mateixos. Per primer cop les mesures que s’adopten tenen com a finalitat fonamental reduir els beneficis extraordinaris de les elèctriques” i que “hi hagi beneficis nets per a tots els consumidors”, ha defensat la vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior a la reunió del govern espanyol.

Ribera ha explicat que la previsió és que la mesura es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) demà dissabte i “entri en vigor” l’endemà de la seva publicació, però no tindrà “plena efectivitat” fins que Brussel·les l’avali formalment. A més, la vicepresidenta ha esperat que la mesura situï en 130 euros el preu de l’electricitat al mercat majorista enfront dels 210 que hi havia de mitjana.

L’aval definitiu de Brussel·les pot trigar “uns dies, una setmana, deu dies o dues setmanes” i fins aleshores no s’aplicaran els efectes del topall en les subhastes energètiques. Mentrestant, s’aniran “desenvolupant qüestions tècniques” perquè es pugui aplicar de forma efectiva.

Ribera ha concretat que el mecanisme hauria d’incidir especialment en el 37% de consumidors domèstics, els que tenen tarifa regulada o PVPC -uns 11 milions- i fins al 70% dels industrials que tenen factures vinculades al pool. Ribera ha destacat que la mesura també contribuirà a la contenció de l’IPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona