Economia

Els promotors aturen obres per l’encariment de materials

Els preus dels pisos nous, de segona mà i de lloguer en general continuen a l’alça a la demarcació

El sector preveu que la inflació freni l’escalada actual de preus pel risc d’una altra recessió

“Hi ha llocs com Blanes o Sant Feliu on no hi ha obra nova”

Els promotors gironins aturen obres o han renunciat a iniciar-ne de noves per culpa de l’encariment de les matèries primeres i la guerra d’Ucraïna. Segons l’estudi de preus de mercat que periòdicament fan el Col·legi d’API de Girona, el d’Administradors de Finques i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona, l’obra nova recupera preus però “no s’estan construint habitatges nous”. Entre el gener i el març d’aquest any s’han començat menys habitatges en comparació amb l’any passat (de 568 a 553) i fins i tot hi ha llocs com Blanes o Sant Feliu de Guíxols on “no hi ha obra nova”, segons va assegurar ahir el representant de la junta del Gremi de Promotors, Ferran Barneto. “És un fet que el ritme de construcció actual continua essent insuficient per cobrir la demanda”, va dir Barneto. En aquest mateix sentit es va pronunciar el president del Col·legi d’API, Joan Company, que va assegurar que hi ha promotors que prefereixen esperar per veure quin serà el cost definitiu de les obres abans de fixar-ne els preus. “Els dos anys de pandèmia ja van suposar una aturada, a la qual se suma ara tot aquest encariment dels materials”, va dir Company.

L’estudi, que arriba a la 44a edició, constata que els preus s’han recuperat de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia. I fins i tot, en alguns casos, se situen ja a nivells d’abans de la crisi (2007 i 2008). Ara bé, aquesta recuperació no és igual arreu del territori. Per una banda, els preus remunten molt més a Girona ciutat i en alguns municipis de la costa, però per l’altra, als municipis de l’interior –Banyoles, Figures, Olot, Salt i Santa Coloma de Farners–, si bé també pugen, els increments no són tan elevats.

Segons l’exemple que va donar ahir Company, a Girona ciutat un pis de segona mà de 80 metres quadrats costa de mitjana 230.000 euros, un preu que ja s’acosta als del 2007. A les poblacions de la costa, també s’ha deixat enrere l’impacte de la covid-19 perquè un pis de 80 metres quadrats es paga a uns 200.000 euros. En aquesta recuperació a la costa, hi contribueix des de principis d’aquest any la compra d’habitatges per part d’estrangers. “Durant el primer trimestre, aquestes operacions han representat un 23,9% de les que s’han signat; és un increment superior al de la resta de Catalunya, i se situa dins el percentatge que era habitual”, va dir Company.

Pel que fa a l’interior, l’increment de preus és més baix. S’estan recuperant els que hi havia el 2019 però encara estan lluny dels registres del 2007. “Per un pis d’aquestes mateixes característiques el preu se situa en 139.000 euros”, va comentar.

Lloguers, per damunt

L’estudi dedica un apartat al lloguer d’habitatges. En el cas de Girona, ja s’equiparen als del 2008. Per un pis de tres habitacions a la ciutat es paguen de mitjana 743 euros al mes, i per un de dues, 644 euros (l’abril del 2008 els llogaters pagaven 732 i 631 euros, respectivament). Segons concreta el vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques, Francesc Quintana, a l’interior els preus són inferiors als del 2008 però a la costa “fins i tot ja els superen, amb percentatges d’increment importants”. Fent el mateix símil a la Costa Brava, per un pis de tres habitacions ara es paguen 694 euros de lloguer (l’abril del 2008 eren 610), i per un de dues, la renda mensual mitjana se situa en 576 euros (contra els 517 del 2008).

Cap a l’estabilització

Durant els primers mesos del 2022 les compravendes han crescut, però ara el sector preveu que en aquests propers mesos aquest increment es freni. De fet, segons va exposar Company, entre el maig de l’any passat i l’abril d’aquest any s’han tancat 13.684 vendes de pisos i cases a les comarques gironines (cosa que suposa un 40,52% més en comparació amb l’any anterior). Aquests augments, segons el sector, s’han produït, per una banda, perquè les famílies “han estalviat més i s’han fixat com a prioritat millorar la seva llar” i, per l’altra, per “la por d’una pujada dels interessos hipotecaris, i la crisi de matèries primeres”.

I de cara als propers mesos tant els promotors com els API i els administradors de finques de Girona preveuen que la inflació desbocada i l’increment del tipus d’interès frenin aquesta tendència. I de retruc, que els preus tendeixin a una estabilització i, fins i tot puguin ajustar-se a la baixa.

LA XIFRA

230.000
euros
és el que costa de mitjana un pis de 80 m² a la ciutat de Girona, un preu que ja s’acosta als del 2007.
743
euros
mensuals és el que costa de mitjana el lloguer d’un pis de tres habitacions a Girona ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA