Economia

Portugal rebaixa l’IVA de llum, limita l’augment dels lloguers i aprova ajudes per a les famílies

El govern portuguès aprova un pla de xoc de 2.400 milions d’euros per combatre el “brutal augment de la inflació”

Els ciutadans amb ingressos inferiors als 2.700 euros rebran una paga de 125 euros i 50 euros per cada menor de 24 anys a càrrec

Portugal rebaixarà un tram de l’IVA de l’electricitat del 13 % al 6 %, limitarà les pujades dels lloguers al 2 % per al 2023 i donarà suport a les famílies amb 50 euros per fill, 125 euros per treballador amb ingressos de fins a 2.700 euros mensuals i augments extraordinaris de les pensions.

Són els principals punts del pla de xoc de 2.400 milions d’euros aprovat aquest dilluns al Consell de Ministres per combatre el “brutal augment de la inflació”, ha explicat el primer ministre, el socialista António Costa, durant la presentació de les noves mesures.

“Combatre la inflació és una lluita molt difícil, són necessàries mesures per protegir el poder de compra de les famílies a curt termini, però obliga també molta prudència per no alimentar l’espiral inflacionista”, ha indicat.

El govern proposarà al Parlament –on els socialistes tenen majoria absoluta- una reducció de la taxa d’IVA de l’electricitat del 13 % al 6 %, amb tramitació urgent perquè pugui estar en vigor l’1 d’octubre. Actualment, Portugal aplica l’IVA de l’electricitat en funció del consum per als contractes de baixa tensió, amb un 13 % per als primers 100 kilowatts hora mensuals i un 23 % per a la resta.

Costa ha anunciat que aquesta taxa passarà del 13 % al 6 %, però els consums superiors als 100 kilowatts mantindran el gravamen al 23 %.


Ajudes directes a les famílies
L’executiu portuguès ha aprovat una paga extraordinària de 125 euros per a cada ciutadà no pensionista amb ingressos de fins a 2.700 euros mensuals i 50 euros per cada menor o jove de fins a 24 anys a càrrec, en aquest cas independentment del nivell de renda de cada família.

Per als pensionistes hi haurà un suplement de mig mes de pensió, pagat a l’octubre, i augments extraordinaris per al 2023 que varien entre el 3,53 % i el 4,43 %, en funció del valor de la prestació. Amb aquestes mesures, “els pensionistes veuran íntegrament reposat el poder de compra perdut aquest any”, ha assegurat el cap del govern.

L’augment dels lloguers d’habitatges i locals comercials es limitarà el 2023 a un màxim del 2 % i els propietaris  seran compensats amb millores fiscals.

També es congelarà el preu dels abonaments transport i els bitllets de tren durant l’any vinent.

Costa ha recordat que l’Executiu ja havia anunciat que permetria als consumidors del gas tornar al mercat regulat, la qual cosa suposa un estalvi mitjà del 10 % en la factura per a una família amb dos fills, ha estimat.

A més, el govern amplia fins a final d’any mesures que ja estaven en vigor per als preus dels combustibles: la suspensió de l’augment de la taxa de carboni, la devolució de la recaptació addicional de l’IVA i la reducció de l’impost sobre els productes petroliers.

Aquestes mesures suposen un estalvi de 16 euros per un dipòsit de 50 litres de gasolina i de 14 per un de dièsel, ha indicat.


Evitar la espiral inflacionista
Aquest paquet de mesures se suma als 1.682 milions d’euros destinats fins al setembre per combatre la inflació, cosa que eleva el compte total fins a final d’any a més de 4.000 milions.

El govern encara té pendent presentar mesures de suport a les empreses, que es decidiran després de la reunió dels ministres d’Energia de la Unió Europea (UE) prevista per a aquest divendres.

Les mesures anunciades avui pretenen ajudar les famílies, “sense augmentar l’espiral inflacionista”, ha afirmat Costa. El primer ministre ha afirmat que “complirem els objectius fixats de reducció de dèficit i deute públic”.

La inflació s’ha situat en el 9 % a l’agost a Portugal, el nivell més alts dels últims 30 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona