Economia

La tardor portarà un refredament de l’economia

La inflació, les pujades de tipus i factors derivats de la guerra delmaran el PIB

Giró: “Venen mesos complicats”

Govern i experts auguren un refredament econòmic durant la tardor que farà que l’exercici es tanqui per sota de les expectatives inicials. El diagnòstic ahir era comú a les dades que va fer públiques l’Idescat, confirmades amb les reflexions del conseller d’Economia, Jaume Giró, i les demandes de la patronal Foment del Treball davant del panorama.

Factors com la inflació, entrelligada amb els encariments dels productes energètics, la crisi de l’oferta, els problemes de subministraments, que ja es van deixar sentir abans de la guerra d’Ucraïna, i la pujada de tipus d’interès, s’han conjurat per frenar el consum i el dinamisme econòmic en general. A això cal afegir la fi de la temporada turística, que durant uns mesos ha donat aire als sectors més castigats durant la pandèmia, com l’hostaleria i el comerç.

Les dades de l’Idescat indiquen que, si bé l’economia catalana ha crescut globalment del 4,8% interanual en el segon trimestre, aquest creixement substancial queda lluny del dels dos darrers trimestres, en què es va superar el 6% [vegeu gràfic]. Sectors com l’agricultura i la indústria evolucionen clarament a la baixa, amb descensos del 5,7% i del 2,4% , respectivament, en relació al mateix tram del 2021. Mentrestant, els serveis i la construcció, que es mantenen amb avenços positius, han vist afeblida la seva empenta respecte al trimestre anterior. Només el sector exterior aboca algunes dades optimistes, ja que les vendes total a l’estranger van repuntar fins al 17,8% i concretament les de béns i serveis van augmentar del 2,1%.

Menys del 4%

En una entrevista radiofònica, el conseller Giró va pronosticar “mesos complicats” a l’economia catalana. Segons el responsable econòmic del govern, el 2022 tancarà amb un creixement del PIB “del 3,8% o el 4 %”, és a dir, amb una frenada sobre el 4,8% d’augment interanual registrat en el segon trimestre, tot plegat envoltat d’una “gran incertesa”.

La pujada de tipus preocupa especialment el conseller, que creu que al final d’any el preu del diner s’enfilarà fins al 2%: “Patirem: famílies, empreses, estats i nacions sense estat pagaran molt més per l’endeutament”, va sentenciar.

LA XIFRA

2,4
per cent
va recular la indústria en el segon trimestre. La dada preocupa perquè podria arrossegar altres sectors.

LA FRASE

Patirem: famílies, empreses, estats i nacions sense estat pagarem molt més per l’endeutament
Jaume Giró
conseller d’economia i finances de la generalitat

Foment demana abaixar impostos

Foment del Treball creu que cal “responsabilitat” per part del president espanyol, Pedro Sánchez, a qui va insistir en la necessitat de rebaixar impostos. Segons Salvador Guillermo, secretari general adjunt de la patronal, cal desenvolupar l’anomenat pacte de rendes, un acord que ha de ser “global, sense negociacions paral·leles” per afavorir “els sectors més vulnerables”. Tot i predir el refredament econòmic, Guillermo no va aventurar cap taxa per al PIB ni si aviat n’hi haurà de negatives, però va insistir en la idea que “difícilment” es podrà “salvar tothom des del pressupost”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA