Economia

Els ministres d’Energia de la UE acorden el primer paquet de mesures per rebaixar la factura de la llum

Els 27 pacten reduir un 10% el consum elèctric, un topall a les inframarginals i un impost a les empreses d’hidrocarburs

Els ministres d’Energia de la Unió Europea (UE) han tancat aquest divendres un acord per tirar endavant el primer paquet de mesures urgents per rebaixar la factura de la llum. El paquet inclou la reducció obligatòria del consum elèctric del 5% en hores punta i la voluntària d’un 10% total, així com un impost als beneficis extraordinaris de les empreses d’hidrocarburs i la fixació d’un topall de 180 euros per MWh a les tecnologies inframarginals -nuclear, renovables i lignit-, que produeixen amb baixos costos i poden aprofitar la situació actual per assolir grans beneficis. El topall al preu del gas queda fora d’aquest paquet.

Es tracta de la primera gran reacció comunitària a la crisi per l’augment del preu de l’energia. Abans, els 27 ja havien pactat una reducció voluntària del 15% del consum de gas i omplir els dipòsits amb vista a l’hivern. L’emmagatzematge es troba ja en el 88,17%.

Per fer la reducció de la demanda acordada pels 27, els estats hauran d’identificar el 10% de les seves hores punta entre l’1 de desembre i el 31 de març del 2023 en les quals aplicar la reducció. Seran els estats també els que hauran de decidir les mesures a aplicar per assolir aquests objectius.

Els 27 també seran els encarregats de definir les mesures per recaptar i redistribuir els beneficis extra de les energètiques cap als consumidors. La mesura inclou una “certa flexibilitat” per adaptar-la a les circumstàncies de cada estat. Per exemple, inclou la possibilitat de fixar un límit més alt als ingressos i de diferenciar entre tecnologies, entre d’altres.

Pel que fa a l’impost sobre els hidrocarburs, els titulars d’Energia han acordat que sigui obligatori i que es calculi sobre els beneficis imposables que siguin més d’un 20% superiors als de la mitjana des del 2018. Aquest nou gravamen serà compatible amb d’altres que ja apliquin els estats membre, que també poden mantenir impostos que siguin equivalents al pactat a nivell europeu.

Aquestes mesures, que l’acord apunta que són “temporals i extraordinàries”, s’aplicaran durant un any des de l’1 de desembre. La de reducció de la demanda energètica serà fins al 31 de març i el topall als beneficies extraordinaris fins al 30 de juny del 2023. Es preveu que la regulació s’adopti de manera formal a principis d’octubre perquè entri immediatament en vigor.

Una de les qüestions que es manté sobre la taula, però sense previsió d’acord immediat, és el topall al preu del gas. 15 estats membre, entre els quals hi ha Espanya, França i Itàlia, demanen establir un límit, però Brussel·les rebutja per ara aquesta opció i únicament defensa fixar un topall a les importacions de gas rus. També s’oposen al topall al preu del gas Alemanya, els Països Baixos, nòrdics i Àustria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA