Economia

Deu prioritats de la FOEG davant la crisi energètica

La patronal aposta per les renovables a la demarcació, amb consens

Reclama als governs més mesures per rebaixar costos, terminis, i guanyar eficiència empresarial

La patronal FOEG troba imprescindible incrementar de manera exponencial la producció d’energia a les comarques gironines, on actualment només es genera un 1% de l’energia consumida anualment. Aposten per l’expansió de la producció de renovables, principalment l’eòlica i la solar, però amb consens amb el territori i la integració amb el “medi ambient i el paisatge”, com reclama el sector turístic. Però han resumit les conclusions d’un fòrum específic d’aquest setembre en un decàleg que la patronal va lliurar ahir a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. El president de la FOEG, Ernest Plana, va destacar que és “el principal repte” que ara mateix té el sector empresarial, a causa de l’increment de costos i la incertesa de l’escenari futur.

Dèficit, sostenibilitat i consens, serien els tres primers punts, però també la “rendibilitat” dels kWh excedentaris produïts, una qüestió que per exemple ara amoïna els càmpings amb plaques solars que a l’estiu els estalvien llum, però a l’hivern acaben abocant a xarxes poc preparades per distribuir-la i sense compensació o amb una retribució molt baixa. També el model finlandès, amb plantes de biogàs o biomassa –que permetrien rendibilitzar dejeccions ramaderes o una gestió forestal millor.

La competitivitat, renovació i eficiència impliquen inversions en les empreses per estalviar energia o generar-ne. I aquí reclamen ajuts a les administracions, en paral·lel a línies que permetin adquirir maquinària que consumeixi menys energia

Per acabar el decàleg, el debat empresarial no obvia el de la mobilitat sense combustibles fòssils, en què ja assagen vehicles elèctrics i híbrids, però amb el dièsel com a combustible bàsic i l’hidrogen en un horitzó llunyà. I, finalment, la demanda de l’acceleració de tràmits, una immediatesa que de retruc situï el preu del gas al seu lloc, abarateixi l’electricitat de fonts amortitzades i prevegi, per exemple, emmagatzemar excedents renovables.

Amb tot, els ponents assumien que la demanda futura d’electricitat s’haurà de compassar amb moments en què es generi solar o eòlica, o quan surti més barat consumir.

LA XIFRA

1
per cent,
només, de l’electricitat consumida a la demarcació es genera aquí. I la demanda el 2050 creixerà.

Premien Teisa, el càmping El Delfín Verde i Clínica Girona

L’organització empresarial va lliurar ahir els premis anuals entre els seus associats, i enguany el d’empresa de llarg recorregut ha estat per a l’empresa de transports Teisa (Transports Elèctrics Interurbans SA), que recentment va acabar de commemorar el seu centenari. Els altres dos guardons de la Foeg han reconegut dos casos d’èxit: el del càmping El Delfín Verde, de Torroella i l’Estartit, un dels pioners, i el de Clínica Girona, un cop culminat el trasllat al nou edifici de la porta sud de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA