Economia

Els vehicles elèctrics obren mercat a la demarcació

Les vendes d’híbrids, però, tripliquen encara les de cotxes exclusivament elèctrics i, sumant-hi els de gas, ja superen les matriculacions amb motors de benzina

L’opció dels dièsel cau amb força

El volum de vehicles nous matriculats a Girona al llarg del 2022 va ser lleument superior als registres del 2021, un 1,84% més –amb un total de 10.486 unitats al llarg de l’any–, una estadística que millora la de la demarcació de Barcelona, però que, segons les dades compilades per la patronal del sector, Anfac, evidencia l’“escenari desfavorable” arran dels problemes d’abastament de semiconductors i xips i la logística del transport de vehicles des de les factories fins als concessionaris. L’efecte de la inflació tampoc hi ha ajudat, i en el conjunt de Catalunya el nombre de matriculacions és un 8,1% inferior al del 2021. Pel que fa al vehicle elèctric, comença a obrir mercat, tot i que per ara es continua imposant la fórmula dels híbrids –tres vehicles nous d’aquesta tipologia per cada cotxe exclusivament elèctric.

Si al conjunt d’híbrids i cotxes elèctrics s’afegeix una minoria de vehicles alimentats per gas, veiem que les motoritzacions alternatives a la gasolina i al gasoil ja van suposar un 45,38% de les vendes a les comarques gironines l’any passat, ja lleugerament per sobre dels motors de benzina.

Dièsel en recessió

En paral·lel, el 2022 ha estat un molt mal any per a les vendes de motoritzacions dièsel, cada cop més restringides als vehicles professionals i de càrrega. Van suposar només un 9,39% del conjunt de vendes anuals, amb una caiguda del 24,7% respecte al global del 2021. I és el volum més baix de les quatre demarcacions catalanes.

Però el decrement de vendes de vehicles de gasoil es va anar accentuant a mesura que avançava l’any. Els anuncis que diversos estats europeus prohibiran aquestes motoritzacions d’aquí a pocs anys, el desplegament de noves zones de baixes emissions en ciutats i, a més, l’encariment del gasoil a causa de la guerra a Ucraïna ho han afavorit. Al desembre només van ser matriculats 60 vehicles de gasoil a les comarques gironines, un 6% del total, i respecte al desembre de l’any anterior la caiguda ja vorejaria el 55%.

Refredament final

Les dades, però, palesen també que el mercat es torna a refredar, una tendència ben visible en l’última anàlisi comparativa, del desembre, en què va caure el nombre de matriculacions en tots els segments respecte al darrer mes del 2021, i en nivells força més baixos respecte als registres prepandèmics anuals del 2018 i el 2019, quan s’havien arribat a vendre al voltant de 17.000 vehicles nous en el conjunt de l’any.

Amb vista al 2023, la patronal automobilística tem que la situació no acabi de millorar encara, ja que, a l’efecte dels colls d’ampolla en l’abastiment de semiconductors, s’hi podria afegir l’impacte creixent de la crisi econòmica –amb encariment de combustibles i alces dels tipus d’interès–, que alentiria el consum.

Pel que fa a les marques més venudes a la demarcació l’any passat, el rànquing gironí també l’encapçalen les companyies asiàtiques com ara Hyundai, Toyota i Kia –que han jugat amb l’avantatge de disposar de més estoc de vehicles nous i menys temps d’espera per als compradors– i, entre les europees, a les comarques gironines va resistir Dacia, que pertany al grup Renault.

LES XIFRES

10.486
vehicles
es van matricular a la demarcació l’any passat, un 1,86% més que el 2021, però molts menys que el 2019.
45,86
per cent
van assolir les vendes d’híbrids i elèctrics, que ja pesen més que les motoritzacions de benzina.
9,39
per cent
de vehicles dièsel es van vendre l’any passat, una tipologia fa pocs anys hegemònica i ara en clara recessió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona