Economia

Unió Europea

La majoria dels polonesos rebutja adoptar l’euro

Més del 64 % dels enquestats prefereixen mantenir l’esloti

L’oposició a la moneda europea és més alta entre els sectors conservadors i a les zones rurals, i més baixa entre els votants de l’oposició i a les ciutats

Més del 64 % dels polonesos rebutjar passar a l’euro i prefereix conservar l’esloti com a moneda, un percentatge que s’eleva al 97 % entre els votants del partit governamental, segons un sondeig conegut aquest dimarts.

En conjunt, el 64,2 % dels enquestats es mostra en contra de l’euro per a Polònia i només el 24,5 % està a favor d’assumir la moneda única europea com més aviat millor, però els resultats varien sensiblement segons el grup enquestat.

Així, el 70 % dels habitants de zones rurals i fins al 75 % dels veïns de ciutats de menys de 5.000 habitants afirma no voler l’euro com a moneda. En canvi, a les grans ciutats l’opinió està més dividida: el 48 % rebutja l’euro i el 42 % s’hi mostra a favor.

Segons la filiació política, el suport a la moneda europea varia sensiblement. El 97 % dels votants de la coalició conservadora que governa Polònia no desitja l’adopció de l’euro però entre els votants de l’oposició el rebuig a la moneda europea cau fins al 43 % i el 44 % dels enquestats aprovaria adoptar-la.

L’estudi, encarregat per una emissora de ràdio, es basa en dades recollides en els últims cinc dies mitjançant una enquesta telefònica a 1.100 persones de tot Polònia.

L’opinió contrària a l’euro que reflecteix l’estudi reforça la decisió del govern polonès de no adoptar la moneda europea en un futur pròxim.

En declaracions recents, el governador del Banc Nacional de Polònia, Adam Glapinski, va assegurar que passar a l’euro seria “profundament perjudicial” per a l’economia del país i “suposaria una desacceleració radical del creixement econòmic”.

El líder del partit governamental, Jaroslaw Kaczynski, va afirmar el 2020 que Polònia “adoptarà l’euro algun dia (...) però només quan sigui convenient”. En una altra ocasió va dir que el moment de deixar l’esloti arribarà quan Polònia tingui una renda per càpita igual al 85 % del d’Alemanya.

El Tractat de Maastricht estableix que, per poder unir-se a l’euro, l’economia d’un Estat membre de la Unió Europea (UE) ha de complir cinc criteris, dels quals Polònia només en va assolir un el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona