Economia

El govern presenta els ajuts per al sector agroalimentari

Acció Climàtica posa deu milions per a subvencions a agricultors, ramaders, regants, pescadors i les 680 indústries a la demarcació

També engega una línia de crèdits per a despeses energètiques

La nova estratègia alimentària de Catalunya per al 2021-2026 estrena aquest any una convocatòria de subvencions amb una partida de deu milions d’euros que podran sol·licitar empreses i autònoms agroalimentaris gironins. El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, les va presentar ahir, com a “ajudes transformadores”, per impulsar tant petits com grans projectes, amb el nexe comú de la sostenibilitat, l’arrelament de població i de dones actives al territori o la sobirania alimentària amb un producte de proximitat i qualitat.

Com va recordar la directora territorial del departament, Elisabet Sànchez, la producció i la indústria agroalimentària és “un dels sectors econòmics més importants a la demarcació de Girona amb més de 680 indústries alimentàries” amb pes en el PIB i l’ocupació, i més de 3.870 activitats ramaderes, 1.280 activitats agràries, dotze comunitats de regants, deu petits escorxadors i la xifra de 88 dones encapçalant el mateix nombre d’activitats en el sector primari.

Nou línies diferents

Gòdia va desgranar els detalls de les nou línies cap a les quals poden encaminar-se les sol·licituds. Comencen per les inversions que facin reduir la petjada ambiental, però en va destacar de més pràctiques, com ara la posada en marxa d’instal·lacions compartides, com ara obradors compartits entre diversos petits artesans i escorxadors mòbils per a petits ramaders i la manipulació de la carn provinent de caça –i la proliferació de senglars–. Però també per a la digitalització i la innovació tecnològica i l’ampliació de superfície conreadissa que ajudi el mosaic en el paisatge, la lluita contra el malbaratament que recuperi excedents de producte i matèries derivades i el relleu generacional de negocis artesans, en què va posar l’exemple de flequers que estan a punt de jubilar-se o que ho faran en els pròxims anys.

Ajuts energètics

En aquest sector, la puja de costos energètics està posant contra les cordes molts petits negocis, i Gòdia va recordar el recurs paral·lel dels crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF), amb una dotació total de 60 milions d’euros i tipus zero per a préstecs de fins a 50.000 euros i a l’1,75% fins a 100.000 euros que la Generalitat ha habilitat per intentar que tant indústries com petits autònoms facin front a les factures disparades dels darrers mesos i els pròxims.

Per acabar de divulgar les opcions i resoldre més dubtes, faran més reunions telemàtiques entre dilluns i dijous de la setmana vinent, específiques per a artesans, grans i mitjanes explotacions, emprenedors, o per prevenir pèrdues en les explotacions i evitar-hi el malbaratament.

LA XIFRA

10
milions
és el pressupost dels ajuts d’estratègia alimentària per al 2023, dotació que mantindran en els pròxims anys.

Noel participa en una prova pilot

ACN

La càrnia olotina Noel, amb la cooperativa Llet Nostra i l’empresa de supermercats Bonpreu, participaran en una prova pilot que garantirà la seguretat i la transparència de les seves dades, però, alhora, quantificarà les emissions de C02 sense revelar detalls del procés de producció.

S’han implicat en la iniciativa Carboni Zero, un projecte a través de la tecnologia blockchain que permetrà establir un sistema “de confiança” i alhora “confidencial” per a totes les parts implicades, explica el director del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó. De moment, Bonpreu, Noel i Llet Nostra participaran en una prova pilot que preveu estendre la iniciativa a la resta d’una indústria, que representa el 16% del PIB, per arribar a reduir les emissions a zero.

Produir un paquet del pernil salat per al lineal del supermercat genera unes emissions de diòxid de carboni que quedaran xifrades. Noel les vol reduir del 80% en l’horitzó de 2050.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona