Economia

Les exportacions gironines creixen un 27% al novembre

Ja superen els 7.000 milions d’euros en l’acumulat de l’any

Les exportacions gironines han crescut un 27% al novembre i ja superen els 7.000 milions d’euros en l’acumulat del 2022. Segons l’estadística del Ministeri, durant aquest mes el sector agroalimentari ha mantingut l’embranzida, perquè s’ha impulsat gairebé un 34% i ha fet vendes a l’exterior per valor de 296,8 milions d’euros. I dins d’aquest en destaquen sobretot les càrnies, que acaparen més de la meitat d’aquest global. Sobretot, venent porcí cap a la Xina. En paral·lel, els altres dos sectors motor de l’economia gironina, les químiques i els fabricants de maquinària, també tanquen el novembre a l’alça. Les primeres, dins les quals hi ha les farmacèutiques, han crescut un 14% en exportacions durant aquest mes.

Les exportacions gironines mantenen la velocitat de creuer i tanquen un bon novembre. Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant aquest mes les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 713,2 milions d’euros. Traslladat en percentatges, això suposa un increment que supera el 27% en comparació amb el mateix mes del 2021.

Si es passa la lupa per sectors, i com ja ve essent habitual, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l’exterior és l’agroalimentari. En concret, les seves empreses tanquen el novembre havent exportat per valor de 296,8 milions d’euros, cosa que suposa un increment interanual que frega el 34%.

I dins l’agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix de les exportacions (de fet, més de la meitat) sinó també perquè durant els darrers mesos el clúster gironí ha continuat impulsant-se amb força.

En concret, al novembre les càrnies de la demarcació han exportat 184,41 milions d’euros de canals cap a l’exterior i tercers països. Si es posa en relació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 36% (perquè aleshores, la xifra va situar-se en 135,62 milions d’euros). Sobretot, aquest creixement s’explica per la reobertura del porcí cap a la Xina (un país que, durant mesos, va frenar aquestes exportacions).

Aquest novembre, el gegant asiàtic s’ha situat com a cinquè destí dels productes gironins. S’hi han fet exportacions per valor de 46,38 milions d’euros, una xifra que quasi dobla la que s’havia registrat l’any anterior (perquè al novembre del 2021 va ser de 29,32 milions d’euros).

En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l’agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l’exterior. Només cal donar un cop d’ull a l’estadística, i comparar les xifres d’aquest novembre amb les del 2021 per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 14,4 milions d’euros ara es passa als 25,1 milions d’euros), el cafè (dels 7,5 milions d’euros als 9,8 milions d’euros ), els sucres i la pastisseria (dels 8,6 milions d’euros als 9,5 milions d’euros) o la llet i els productes làctics (dels 6,9 milions d’euros als 9,4 milions d’euros).

Químiques i maquinària, també a l’alça

La bona tònica que viu l’agroalimentari també es trasllada als altres dos sectors que són motor de l’economia gironina. Perquè durant el novembre, tant les químiques com els fabricants de maquinària han crescut en vendes a l’exterior.

En concret, les químiques han crescut un 14% en exportacions (i tanquen el novembre amb 128 milions d’euros). I dins aquest sector, en destaca el paper de la indústria farmacèutica, que concentra gairebé el 40% de les vendes que fa a l’exterior. Les seves empreses tanquen el novembre havent exportat per valor de 49,82 milions d’euros.

Pel que fa a la maquinària, els fabricants del sector també creixen de manera exponencial cap a l’exterior. Dels 44,38 milions d’euros en exportacions del novembre del 2021 ara s’ha passat als 47,67.

Més de 7.000 milions d’euros

El creixement d’aquest novembre, de retruc, se suma al de l’acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests onze mesos, les exportacions gironines marquin un nou rècord històric, hagin crescut un 20,4% i ja superin els 7.000 milions d’euros (en concret, se situen en 7.152 milions d’euros). Analitzant-ho per sectors, al llarg d’aquest any l’agroalimentari ha crescut un 17,6% (i se situa en 2.964,6 milions d’euros). Per darrere venen les químiques, que al llarg del 2022 acumulen un augment del 17,7 % en exportacions (situant-se en 1.302,9 milions d’euros).

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l’any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.774,35 milions d’euros). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA