Economia

ESTATS UNITS

Powell anticipa que la Fed farà més augments de tipus d’interès

“Necessitarem molta més evidència per estar segurs que la inflació es manté a la baixa”, ha apuntat

Adverteix que l’únic camí és que el Congrés elevi el sostre de deute

El president de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Jerome Powell, ha anticipat aquest dimecres que el banc central portarà a terme durant els propers mesos més augments dels tipus d’interès.

“Si bé els desenvolupaments recents són encoratjadors, necessitarem molta més evidència per estar segurs que la inflació es manté a la baixa”, ha apuntat Powell en una roda de premsa després de conèixer-se el vuitè augment consecutiu dels tipus d’interès, una alça 0,25 punts, que confirma un alentiment a les pujades.

Powell ha anticipat que “els augments continus seran apropiats” per aconseguir una política monetària “prou restrictiva” per baixar la inflació al 2%.

“Hem recorregut molt de terreny i encara no s’han sentit tots els efectes del nostre ràpid enduriment fins ara. Tenim més feina per fer”, ha insistit.

Amb aquesta pujada els tipus als EUA se situen en una forquilla d’entre el 4,5% i el 4,75%, la xifra més alta des del setembre del 2007.

Per intentar combatre la inflació, la Fed va iniciar el març del 2022 les pujades de tipus, aquesta vegada de 0,25 punts bàsics. Al maig va elevar els tipus mig punt i al juny ja va començar una sèrie d’increments de 0,75 punts bàsics, abans de tornar-los a pujar mig punt el desembre passat.

Des que la inflació va assolir el màxim al juny (9,1 %) s’ha relaxat fins al 6,5 % i al desembre va baixar per sisè mes consecutiu, una dada que, segons els analistes, és senyal que les pujades de tipus estan començant a fer efecte a l’economia nord-americana.

Tot i així, ha apuntat Powell, “seria molt prematur declarar la victòria”: “Com més es prolongui l’actual episodi d’alta inflació, més gran serà la probabilitat que s’arrelin les expectatives d’una inflació més gran”, ha avisat.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha fet una crida al Congrés nord-americà a posar-se a treballar per elevar el sostre de deute i ha declarat que qualsevol desviació del camí seria “molt arriscada”.

“Només hi ha un camí a seguir i és que el Congrés pugi el sostre del deute perquè el govern dels Estats Units pugui pagar totes les obligacions”, ha apuntat.

Qualsevol “desviació d’aquest camí” seria molt “arriscada” i “ningú no hauria d’assumir que la Fed pot protegir l’economia”, ha apuntat Powell, que ocupa el càrrec des que el 2017 el va nominar l’expresident republicà Donald Trump.

Els republicans de la Cambra de Representants, que tenen una estreta majoria dels escons, han dit que posaran diverses retallades com a condició per aprovar l’augment del límit del deute.

El president dels EUA, el demòcrata Joe Biden, rep de fet aquest dimecres a la Casa Blanca el líder de la majoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, per sol·licitar-li que el seu partit augmenti el sostre de deute i negociar possibles retallades de la despesa.

El 19 de gener passat la secretària del Tresor, Janet Yellen, va anunciar que el país va assolir el seu actual sostre de deute de 31,4 bilions de dòlars i que es posaven en pràctica una sèrie de mesures extraordinàries perquè el govern no es vegi immediatament davant el precipici de l’impagament.

Powell no ha volgut respondre si la Fed està fent alguna planificació per si el Congrés no aconsegueix un acord i s’ha mostrat convençut que es posaran d’acord.

“Crec que el Congrés acabarà actuant i, com que ho farà, al final haurà d’elevar el sostre del deute d’una manera que no arrisqui el progrés que estem fent contra la inflació, l’economia i el sector financer”, ha dit.

El sostre de deute és la quantitat total de diners que el govern està autoritzat a demanar prestat per complir les seves obligacions legals existents i poder pagar els beneficis de l’Assegurança Social i Medicare, els salaris militars, els interessos sobre el deute nacional, les devolucions d’impostos i altres pagaments.

Cada cert temps, els EUA s’acosten a l’impagament del deute nacional perquè, a diferència d’altres països, l’Executiu nord-americà només pot emetre deute fins al límit establert pel Congrés, que té el poder d’elevar aquest sostre segons cregui convenient .

Si el Congrés, el control del qual està dividit entre conservadors —Cambra de Representants— i demòcrates —Senat— no acorda aixecar o suspendre el sostre, el país es veurà forçat a deixar de pagar els seus deutes, cosa que podria provocar una crisi financera global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA