Economia

L’IPC repunta fins al 5,3% tot i els aliments sense IVA

La mesura que s’aplica als productes bàsics té un impacte baix sobre la inflació, que ha acusat la retirada del descompte dels carburants

L’habitatge és l’únic grup que baixa, un 5,7% interanual

Després de cinc mesos consecutius de baixades, l’índex de preus al consum (IPC) ha repuntat una dècima al gener i ha assolit un increment interanual del 5,3%. Aquesta lleugera pujada arriba justament en el primer mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics, que ha tingut un impacte relatiu en la inflació, i de la retirada del descompte als carburants, un dels motius que explicarien el repunt de l’IPC d’aquest mes de gener.

Segons l’informe publicat ahir per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), els grups més inflacionistes han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que tot i haver-se moderat en dues dècimes respecte al desembre, segurament per l’aplicació de la rebaixa de l’IVA en alguns productes de primera necessitat, han continuat disparats respecte a fa un any (13,2%). També han incidit en la pujada grups com ara els de paraments de casa (8,1%) i begudes alcohòliques i tabac (7,7%). L’únic grup amb una taxa de variació negativa és habitatge, que cau un 3,1% respecte al mes de desembre i un 5,7% respecte al percentatge de fa un any.

Pel que fa a l’efecte de la retirada del descompte dels carburants, els efectes han estat més visibles, ja que en un mes la partida de vehicles personals ha passat del 0,7 al 4,5%, mentre que l’epígraf de transports ha passat del 2,3 al 5,3%.

Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC s’ha situat en el 5,9%, dues dècimes més que al desembre i una dècima per sobre de l’indicador avançat del mateix INE.

Inflació subjacent

Més que el petit canvi de tendència d’aquest mes, un dels elements que inquieten és la inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, i que ha pujat mig punt: s’ha situat a Catalunya en el 6,9% i a l’Estat en el 7,5%. Ahir CCOO va qualificar aquest repunt “d’enormement preocupant” per entendre que aquest indicador demostra que la pujada dels preus inicialment vinculada als carburants i als colls d’ampolla en la producció “s’ha traslladat” al conjunt de l’economia.

Associacions de consumidors com ara l’OCU i Facua han reclamat més mesures. La primera, més baixades de l’IVA en aliments que no van entrar a la llista, ja que els actuals, segons l’OCU, representen només el 25% del cistell de la compra. La segona demana més intervenció en els preus dels aliments bàsics.

LES XIFRES

5,3%
Augment de l’IPC
interanual del mes de gener. L’últim mes ha repuntat una dècima
13,2%
Pujada dels preus
dels aliments i begudes no alcohòliques. Continua disparat tot i haver baixat dues dècimes
6,9%
Ha arribat la inflació subjacent,
que no té en compte l’energia ni els aliments no elaborats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona