Economia

economia

Els EUA i la UE acorden negociar sobre vehicles elèctrics i subsidis verds

Ambdues parts establiran un diàleg transparent sobre les ajudes que facilitaran a les empreses en els seus territoris

Els EUA i la Unió Europea (UE) van acordar aquest divendres començar a negociar un pacte comercial per a afavorir a les empreses europees que fabriquen vehicles elèctrics i establir un “diàleg transparent” sobre els subsidis que totes dues parts estan donant per a energies verdes.

Així ho va anunciar en declaracions a la premsa la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, després de reunir-se en el Despatx Oval de la Casa Blanca amb el president estatunidenc, Joe Biden.

Von der Leyen va explicar que la reunió havia estat “constructiva” i que tots dos van aconseguir trobar solucions a les tensions que han marcat la relació transatlàntica en els últims mesos després de l’aprovació als EUA de l’anomenada Llei de Reducció de la Inflació (IRA, per les seves sigles en anglès).

Aquesta llei inclou un paquet d’ajudes de 370.000 milions de dòlars (uns 350.000 milions d’euros) per a afavorir la transició energètica i ofereix incentius fiscals a les empreses que fabriquin vehicles elèctrics amb components elaborats a Amèrica del Nord, inclosos Mèxic i el Canadà, amb els quals els EUA té tractats de lliure comerç.

Les empreses europees, en principi, no podrien accedir a aquests subsidis perquè el bloc comunitari no té un tractat comercial amb els EUA, però Washington i Brussel·les volen solucionar això.

Segons Von der Leyen, la idea és que puguin accedir als subsidis estatunidencs aquells vehicles elèctrics que hagin estat fabricats amb una quantitat determinada de minerals extrets o processats a Europa, la qual cosa donaria a les companyies europees un tractament similar que el que reben les mexicanes, canadenques i estatunidenques.

Així mateix, l’acord permetrà als Estats Units i la Unió Europea millorar l’accés a aquests minerals i matèries primeres que són fonamentals per a fabricar des de panells solars a vehicles elèctrics i l’extracció i el processament dels quals estan controlats gairebé íntegrament per la Xina.

Les negociacions començaran “immediatament”, d’acord amb un comunicat conjunt emès posteriorment per les dues parts.

De manera paral·lela, els Estats Units i la UE van acordar establir un “diàleg transparent” sobre els subsidis que totes dues economies estan oferint a la indústria de les energies verdes, va explicar Von der Leyen.

Amb aquest diàleg, els EUA i la UE intercanviaran informació sobre els subsidis que diferents companyies rebran gràcies a l’estatunidenca Llei de Reducció de la Inflació i l’anomenat “Pla Industrial del Pacte Verd”, que la Comissió Europea va presentar el mes passat.

Fins ara, els països europeus s’havien oposat a la Llei de Reducció de la Inflació per considerar-la una mesura proteccionista i els preocupava que empreses europees es traslladessin d’Europa als Estats Units per a aprofitar aquestes exempcions fiscals.

Von der Leyen, no obstant això, avui va dir que dona la “benvinguda” a la mesura per les inversions que fa per a un futur més sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona