Economia

ESTATS UNITS

Biden: “El nostre sistema bancari és segur”

El president dels EUA assegura als clients dels bancs Silicon Valley i Signature Bank que “els seus dipòsits hi seran quan els necessitin”

Ha avançat que els gestors de les entitats bancàries seran acomiadats

Respecte la crisi financera del 2008, ha recalcat: “Hem de reduir el risc que torni a passar”

El president dels EUA, Joe Biden, ha enviat un missatge de tranquil·litat als nord-americans aquest dilluns, recalcant que el sistema bancari del país “és segur” i assegurant als clients dels bancs Silicon Valley i Signature Bank que “els seus dipòsits hi seran quan els necessitin”.

El mandatari ha fet una breu intervenció davant la premsa l’endemà que els òrgans reguladors llancessin un pla per protegir els dipòsits del Silicon Valley Bank (SVB) després que col·lapsés i tanquessin una altra entitat bancària, Signature Bank, amb els mateixos paràmetres.

“Els nord-americans podeu tenir confiança que el sistema bancari és segur. (...) A la meva Administració res ni ningú està per sobre de la llei”, ha recalcat Biden, que ha assegurat que el contribuent no assumirà cap pèrdua.

Dimecres passat l’SVB, amb seu a Califòrnia, va anunciar que buscaria una ampliació de capital per intentar fer front a dificultats financeres, a causa de les quals s’havia desfet d’inversions per valor d’uns 21.000 milions de dòlars, amb una pèrdua d’uns 1.800 milions. Aquest anunci va fer que molts clients retiressin els seus fons i divendres els reguladors van tancar el banc per falta de liquiditat. Posteriorment es va enfonsar la cotització borsària de la companyia, cosa que va afectar el sector bancari dels EUA i altres països.

El Departament del Tresor, la Reserva Federal (Fed) i la Corporació Federal d’Assegurança de Dipòsits (FDIC, per les seves sigles en anglès) van anunciar diumenge que els clients tindran accés a partir d’aquest dilluns a totes els diners dipositats a l’SVB i van prometre un pla similar per al Signature Bank.

El president dels EUA ha avançat que els gestors d’aquests bancs “seran acomiadats” i ha recalcat, tal com havien apuntat els reguladors ahir, que els accionistes no estaran protegits. “Si la FDIC es fa càrrec del banc, les persones que l’administren ja no haurien de treballar-hi. (...) Els inversors no estaran protegits. Es van arriscar sabent-ho i quan el risc falla els inversors perden els seus diners. Així és com funciona el capitalisme”, ha dit.

En la seva compareixença, Biden també ha intentat dissipar els fantasmes de la crisi financera del 2008: “Hem de reduir el risc que torni a passar”, ha recalcat, recordant que durant els mandats de Barack Obama, del qual va ser vicepresident, es van posa en marxa “dures exigències” al sector bancari que van retrocedir durant la presidència de Donald Trump. És per això que el mandatari nord-americà ha assenyalat que sol·licitarà al Congrés i als reguladors que reforcin les regles per reduir les possibilitats que aquest tipus de col·lapse torni a passar i per protegir els llocs de treball i els petits negocis.

“La conclusió és la següent: El nostre sistema bancari és segur. Els vostres dipòsits estan segurs. Farem el que hàgim de fer”, ha afegit Biden, deixant clar que els diners per assumir les pèrdues del SVB i del Signature Bank procediran de les taxes que els bancs ingressen al Fons de Garantia de Dipòsits.

Per la seva banda, el portaveu de la Comissió Europea en matèria financera, Daniel Ferrie, ha assegurat que estan seguint la situació i ha remarcat que el banc té una presència “molt limitada” a la UE i el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha apuntat que no veuen “risc de contagi”. “Hem de vigilar la possibilitat de contagi indirecte, però per ara no la veiem com un risc”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA