Economia

El preu dels aliments es dispara tot i la rebaixa de l’IVA

L’alça anual del menjar frega el 15% i eleva l’IPC català de febrer al 5,6%

Les estadístiques confirmen el que fa temps que noten les butxaques dels consumidors: el preu dels aliments s’ha disparat i de moment cap mesura ha aconseguit frenar-los. Segons l’Índex de Preus de Consum (IPC) que s’acaba de publicar, el menjar s’ha encarit al febrer a Catalunya un 2% respecte al mes anterior però en el que portem d’any l’alça ja frega el 15%. L’augment es produeix tot i que des de començaments d’aquest any i per intentar frenar la inflació, el govern central va aprovar una rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics. Encara que en els últims dos mesos han moderat les alces, aliments tan quotidians com el pa, els ous o la llet acumulen un encariment anual del 13, el 28 i el 33% (son dades a nivell estatal, no es donen desagregades).

Des del gener i durant sis mesos, l’impost sobre el valor afegit ha passat del 4% al 0% en el cas d’aliments de primera necessitat com el pa, la llet, el formatge, els ous i les verdures i hortalisses, i s’ha reduït del 10% al 5% per a l’oli i la pasta. En aquests dos mesos, el preu del menjar ha pujat un 2,4%, una alça que demostra que les mesures decretades són insuficients. Hi tenen a veure, indiquen els productors i també les estadístiques, l’alça de categories com l’electricitat o el cartró, necessàries per transportar i envasar els aliments.

De fet, si parlem de la cistella global de preus, l’IPC ha pujat a Catalunya un 5,6% respecte al febrer de l’any passat, coincidint amb la retirada del descompte als carburants. Al conjunt de l’Estat, la xifra se situa quatre dècimes per sobre, fins al 6%, impulsada també per un encariment inèdit dels aliments del 16,6%. Com inform l’ACN, la inflació subjacent, la que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, ha pujat fins al 7,1% a Catalunya, tres dècimes més que al gener. D’aquesta manera, s’ha convertit de nou en el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002. En la mateixa línia, al conjunt de l’Estat la inflació subjacent ha augmentat una dècima, fins al 7,1%, la xifra més alta des del desembre del 1986.

Tot i que els aliments són els productes que més s’encareixen a Catalunya, també destaca l’alça anual de les begudes alcohòliques i el tabac (un 8%), el parament de la llar (gairebé un 8% tot i que en el que portem d’any no ha variat quasi de preu) i la roba i el calçat, que tot i registrar un descens del 13% des de gener, acumula un augment superior al 5%. L’habitatge és l’únic apartat que registra una reducció de l’IPC interanual, del 4,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona