Economia

Mercadona: “És cert que hem apujat un burrada els preus però també que hem fet de dic de contenció”

La facturació del grup s’anota xifres rècord per l’alça de preus però la companyia ha sacrificat 140 milions d’euros de marge per minimitzar l’impacte de la inflació en la butxaca dels consumidors

Aprofitant la presentació anual dels resultats del grup, el president de Mercadona, Juan Roig, ha volgut respondre als que acusen els intermediaris de fer-se d’or amb l’encariment dels preus dels aliments. Roig ha deixat clar que tot i que els números de Mercadona no pateixen sinó tot el contrari –l’any passat va obtenir un rècord de facturació precisament per l’increment de preus i el seu benefici va escalar més d’un 5%, fins els 718 milions d’euros–, la inflació no només perjudica els seus clients, sobretot els que tenen unes rendes més baixes, sinó també el dia a dia de la cadena de supermercats i el seu objectiu de tenir un impacte positiu en l’entorn. L’empresari ha admès que hi ha productes que s’han encarit “una burrada” però ha deixat clar que és degut a factors externs que desequilibren la llei de l’oferta i la demanda –com ara la falta d’oli de girasol per la guerra d’Ucraïna o que molts productors d’Europa compren aquí la fruita i verdura– i que el grup “s’ha deixat la pell” per minimitzar-ne l’impacte: “Hem fet de dic de contenció reduint costos i augmentant la productivitat”.

L’empresari valencià ha repassat pujades d’aliments de primera necessitat com la llet –que ha passat de 0,58 euros el litre a 0,90, l’arròs (50 cèntims més que fa un any) o els ous (de 1,45 a 2,20) però ha remarcat que l’alternativa hagués estat no tenir aquests productes als seus supermercats. De fet, a Mercadona van estar un mes i mig sense llet perquè no volien tocar preus, però finalment no van tenir més remei, ha lamentat Roig. En global, ha explicat, els preus dels costos de proveïdors han pujat un 12% al 2022 però a la cistella de preus només s’ha traslladat una alça del 10%, ja que tots els treballadors de Mercadona “s’han deixat la pell per menjar-se aquests dos punts”. Segons el directiu, la companyia ha sacrificat per aquest motiu 140 milions d’euros de marge. Tot i això, Roig entén que per a persones “que cobren 700 o 800 euros i tenen un pressupost en alimentació de 300 o 400 euros, una pujada de preus del 10% és una burrada com els afecta”. Ha insistit, però, que “si no haguéssim apujat preus, el desastre a la cadena de producció hauria sigut impressionant” i que en contra del que s’acostuma a pensar, “el plaer d’un venedor sempre és vendre més barat que els altres i així fastiguejar la competència i tenir més clients, no pas el contrari”.

Preguntat per mesures que es planteja l’administració per frenar la inflació com ara fixar un topall per determinats aliments, Roig s’ha mostrat en contra perquè això seria abaixar-los “artificialment” i, per tant, “un brindis al sol”. “És impossible fer-ho sense tocar la qualitat o sense traslladar l’alça a un altre producte”. Aposta, en canvi, per seguir negociar amb els proveïdors i que tothom redueixi marges per no traslladar tot l’encariment al consumidor. “Mai com aquest any passat havíem tingut tantes tensions amb els proveïdors”, ha admès.

L’any passat, les vendes de Mercadona van enlairar-se un 11%, fins els 31.041 milions. Actualment, el grup té 99.000 treballadors i 3.000 proveïdors. En diverses ocasions, Roig ha defensat que l’objectiu d’una empresa és obtenir beneficis però sempre repartint-los amb la resta d’actors: directius, treballadors, accionistes i societat. Dels 718 milions d’euros de benefici de l’any passat, el 80% s’han reinvertit en el grup i el 20% restant han anat a parar a dividends. L’any passat es van obrir 63 supermercats i se’n van tancar 49, de manera que Mercadona suma entre els de l’Estat i Portugal, on també és present, 1.676 punts de venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona