Economia

Toc d’alerta a la UE pel retard en l’aposta per la ciència i l’energia verda

La presidenta de la Comissió Europea demana destinar més del 3% del PIB a recerca l’any 2030

Europa va tard en camps tan importants com la ciència i l’energia verda, el que pot posar en perill la seva competitvitat. Així ho acaba d’advertir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que en una intervenció al ple de l’Eurocambra ha dit als estats membre que cal que es “posin les piles” i apostin per les energies netesi també que cal anar més enllà del 3% del PIB en investigació, el llindar pactat de cara al 2030. “Ens anem apropant a aquest objectiu a poc a poc, però no és suficient, altres ho fan més ràpid i millor i la nostra quota de la despesa mundial en R+D ha passat del 41 al 31% en els últims vint anys”, ha remarcat von der Leyen en declaracions recollides per Efe. Acordar un nou objectiu, ha remarcat, “no és només necessari per als investigadors, científics i empresaris europeus” sinó també vital per a garantir la competitivitat del mercat únic.

Pel que fa a l’energia verda, la presidenta de la comissió ha insistit que cal aconseguir que la Unió Europea produeixi almenys el 40% de la tecnologia neta que es necessita al món. Brussel·les ha impulsat un pla industrial per fer front al programa de grans incentius aprovat pels Estats Units i està basat en dues propostes centrals, la Llei d’Indústria Neta Zero i la Llei de Matèries Primeres Crítiques, que l’executiu europeu té previst presentar demà.

Pel que fa a la falta de components i altres matèries primeres crítiques, Von der Leyen ha advertit que la Unió Europea depèn massa de tercers mercats i tenint en compte que la demanda augmentarà de “manera dramàtica” en els pròxims anys i dècades, l’objectiu ha de ser extreure més minerals a Europa i impulsar la capacitat de processament fins com a mínim el 40% del consum anual de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona