La falta de reserves deixa tancats gairebé la meitat d'hotels de la Costa Daurada

El sector preveu una ocupació del 60% per Setmana Santa, però tem la baixada del turisme britànic durant la primavera

Generalment, el fet que Setmana Santa se celebri durant el mes d'abril augura millors resultats turístics per al sector hoteler de la costa, ja que els garanteix millors temperatures. Enguany, els efectes de la crisi econòmica sumats a la inestabilitat meteorològica dels darrers mesos (que ha permès a les estacions d'esquí de muntanya mantenir-se encara actives) han restat optimisme als empresaris de la Costa Daurada central, que, de moment, tan sols auguren un 60% d'ocupació durant els dies forts de les vacances, és a dir, de dijous sant a dilluns de Pasqua. «És una dada calculada amb molta prudència, ja que cada cop hi ha més clients que esperen a darrera hora per reservar», explica Joan Antoni Pardó, vicepresident de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. Per aquest mateix motiu, i pel fet que l'oferta de places s'hagi vist reduïda respecte a d'altres anys, l'agrupació confia acabar superant les previsions.

Ningú, però, s'espera unes xifres millors que les de l'any anterior, «la sensació que té el sector és que aquest exercici no serà fàcil, i aquesta mateixa consideració la podem fer per Setmana Santa», comenta el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio.

Adéu a la lliura

El principal maldecap a la Costa Daurada no és, però, l'ocupació durant aquestes vacances, sinó la caiguda en picat de les reserves que es preveu per la resta de l'abril i el maig, època que tradicionalment han dominat els turistes britànics. «La pèrdua de valor de la lliura esterlina ha fet que es retalli de manera dràstica el nombre de turistes procedents de la Gran Bretanya», explica Padró, fet pel qual molts hotels costaners han perdut el paper de pont entre Setmana Santa i l'estiu que exercien aquests clients. Els hotelers, però, confien que altres nacionalitats també claus per al sector turístic a la costa de Tarragona (com el turista nacional, el francès i el rus) es mantinguin durant l'estiu vinent. «Detectem que la gent no vol renunciar de manera absoluta al seu temps de lleure i oci. Potser es reduirà el nombre de dies d'estada o es buscaran fórmules més econòmiques per garantir la possibilitat de fer vacances», subratlla Aregio.

De fet, els hotels de la Costa Daurada central han mantingut majoritàriament els mateixos preus que durant la darrera temporada, i des de l'associació hotelera s'ha fet una crida a mantenir, tot i això, la qualitat del servei amb l'objectiu de preservar la fidelitat dels clients com a bandera. Pel que fa al personal, en general es mantindran les xifres de contractació d'altres temporades, tot i que si l'ocupació es manté baixa sí que podria reduir-se el personal de cuina i el nombre de cambrers de restaurants i d'habitacions.

A l'Ebre, millor

A la costa ebrenca, a falta de previsions oficials, les dades de diversos hotels costaners a l'Ametlla de Mar i l'Ampolla indiquen unes previsions lleugerament millors que les del Camp de Tarragona. Així, durant els dies centrals de Setmana Santa, alguns establiments ja tenen pràcticament totes les places reservades, i negocis com l'hotel Cap Roig ja tenen totes les habitacions reservades.

Un especial recorre l'interès gastronòmic del Camp

La gastronomia i els atractius enoturístics de la Costa Daurada són alguns dels elements que des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona es volen impulsar. Amb aquest objectiu, l'ens ha col·laborat amb la revista Descobrir cuina en la publicació, en el seu darrer número, d'un monogràfic dedicat a la cuina del Camp de Tarragona. El suplement té un total de 28 pàgines, i es repartirà junt amb els 26.000 exemplars del número del mes d'abril de la revista dedicada a la gastronomia catalana.

La publicació retrata la cuina tradicional de municipis com Cunit o el Vendrell, amb el xató com un dels plats estel·lars, mentre que també passeja per les tradicionals calçotades a la comarca de l'Alt Camp. L'especial tracta també de l'oferta gastronòmica del festival Tàrraco Viva de Tarragona, o de les activitats que s'organitzen a Cambrils dins del Fòrum del Mar, unes jornades de debat entre els professionals i els petits productors. Les vinyes del Priorat, els productes de la Ruta del Cister i les receptes típiques de l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig del Camp completen l'especial, en què han col·laborat els diferents municipis.

El turisme rural, a l'expectativa

Lluny del bullici de la Costa Daurada, els establiments de turisme rural també estan notant un fre de la demanda durant aquest any. «Aquests darrers mesos tot ha estat molt aturat», comenta el president de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Albert Hernández.

Per Setmana Santa, el cent per cent d'ocupació es limitarà als dies festius, però la resta de dies les xifres de reserves baixen força. «S'ha anat reservant alguna cosa, però sense arribar a grans xifres», afirma Hernández.

Tot i que Setmana Santa marca l'inici oficial de la temporada turística d'enguany, des del sector del turisme rural de moment no s'atreveixen a fer previsions sobre com aniran els propers mesos. «No sabem què passarà», relata el president de l'agrupació ebrenca. Això sí, aquest tipus d'establiments pateixen menys en la seva gestió els efectes de la crisi econòmica, ja que l'augment dels costos (que sí que noten els hotels de la costa) es deixa sentir menys en negocis petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona