Economia

alimentació

La patronal fruitera europea avisa que la sequera encarirà preus

La catalana Afrucat creu que l’augment de preus arribarà aviat perquè la campanya de regadiu ja ha començat amb restriccions

L’associació europea demana inversió de la CE per millorar regadius i permetre espècies modificades genèticament que resisteixen la sequera

Els empresaris europeus de fruita i hortalissa adverteixen que la sequera que afecta al Mediterrani però també la resta d’Europa provocarà un encariment dels preus i serà aviat. Ho ha advertit la presidenta de l’Assemblea de Regions Europees Productores de Fruites i Hortalisses (AREFHEL), Simona Caselli, en l’assemblea que l’organitza celebra a Lleida. L’encariment serà una conseqüència directa de la caiguda de la producció durant la propera campanya per la manca de precipitacions, un descens de fruita i productes de l’horta i un encariment de preus que té “molt preocupat” al sector, segons Caselli, perquè abans només afectava als països mediterranis i avui ja ocorre també al centre i nord d’Europa.

En aquest sentit, el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simón, adverteix que la davallada de collita i l’augment de preus és una “obvietat” de la que no es parla prou perquè arribarà aviat i s’afegirà a la inflació que ja ha provocat el darrer any la guerra d’Ucraïna, segons explica ACN. Simón recorda que les gelades de l’any passat van minvar la producció de tota la vall de l’Ebre obligant a revisar a la baixa les produccions de pera i poma, l’estoc de les quals encara es quedarà més curt amb la caiguda de la collita vinent.

El director general de la patronal fruitera catalana recorda que la campanya de reg ja ha començat però enmig de restriccions d’aigua per la sequera, una aigua que els arbres necessiten sobretot en el moment del creixement de la fruita. Encara que plogui a la primavera, Simón pronostica que no es recuperaran els nivells òptims de producció perquè la campanya ha començat amb menys recursos.

Caselli demana a la Comissió Europea “solucions d’emergència” a través d’inversions per reformar i fer més eficients els sistemes de regadiu a través dels fons de desenvolupament rural o els Next Generation. La presidenta de l ’AREFHEL defensa que els productors de països com Itàlia o Espanya ja fa temps que inverteixen en regadius de precisió però que, amb el canvi climàtic i la persistència de les sequeres, en calen molts més: “Els agricultors s’han d’afrontar a una nova manera de fer ja que la situació ha canviat”. La presidenta d’aquesta patronal europea, però, va més enllà i no dubta a demanar a les institucions europees permissivitat respecte a les varietats de fruita i verdura modificades genèticament i que són més resistents a la manca d’aigua. De fet, Caselli demana explícitament que no se sancioni la producció i comercialització d’aquestes varietats per garantir que siguin viables.

mes extrems sense alterar-ne la seva qualitat. Caselli ha fet referència a la necessitat que els organismes no imposin sancions a aquest tipus de pràctiques per tal de garantir-ne la viabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona