Economia

economia

Fort descens de la inflació interanual gràcies a l’energia

L’any passat, els preus de carburants i electricitat s’havien disparat per la guerra d’Ucraïna

Encara que respecte el mes passat els preus continuen pujant (només un 0,4% però venim de fortes alces i les dades demostren que no s’aturen), la inflació interanual ha caigut al març un 3,3%. La diferència amb l’exercici passat s’explica perquè llavors, amb la guerra d’Ucraïna acabada de començar, els preus es van disparar fins a fregar el 10%, sobretot els relacionats amb l’energia. Segons les dades que acaba de fer públiques l’Institut Nacional d’Estadística i com recull l’ACN, l’IPC interanual ha baixat per primera vegada aquest 2023 després de dos mesos consecutius a l’alça (5,9% al gener i 6% al febrer) i el descens interanual registrat al març és el més gran des de maig del 1977. L’actual evolució s’explica per la moderació dels preus de l’electricitat i els carburants, que han permès que l’Índex de Preus al Consum interanual s’hagi situat al nivell més baix des de l’agost del 2021.

Pel que fa a l’indicador subjacent, el que no té en compte ni els aliments no elaborats ni l’energia, ha caigut una dècima en comparació amb el mes de febrer, fins al 7,5%. Es tracta de la primera baixada des del setembre del 2022. Tot i això, es tracta d’una xifra encara elevada, tenint en compte que el mes passat es va marcar el màxim de la sèrie històrica a l’Estat (7,6%).

El ministeri d’Afers Econòmics ha destacat que la inflació de març “és gairebé tres vegades inferior a la registrada fa un any” i que la subjacent baixa per primera vegada des de fa mig any. L’INE publicarà a mitjans d’abril la variació anual definitiva de l’IPC del març. Aleshores també es donaran a conèixer dades per comunitats autònomes i també per grups de productes, de manera que es podrà veure l’evolució dels aliments, un dels apartats que més preocupa. A Catalunya, al gener l’IPC interanual es va situar al 5,3% i al febrer va repuntar fins al 5,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA