Economia

brasil

Lula cancel·la la conferència de premsa prevista després de la seva reunió amb Xi Jinping

El mandatari sud-americà ha signat 14 acords per estrènyer els llaços comercials amb la Xina

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha cancel·lat la conferència de premsa que tenia previst donar aquest divendres després de la seva reunió a Pequín amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

Lula tenia programat comparèixer davant els mitjans en l’Ambaixada del Brasil a la Xina a les 20.00 hora local (12.00 GMT).

L’ambaixador brasiler a la Xina, Marcos Galvao, va comunicar la cancel·lació de la conferència de premsa, i va demanar disculpes en el seu nom. “La visita de Lula parla per si mateixa”, ha explicat Galvao sense donar més explicacions.

El mandatari, de 77 anys, va mantenir una agenda molt estreta en el seu últim dia al país asiàtic: a més de Xi, també es va reunir amb el primer ministre xinès, Li Qiang, i amb el president de l’Assemblea Nacional Popular de la Xina (Legislatiu), Zhao Leji, i va realitzar una ofrena floral davant el monument dels Herois del Poble, en la plaça de Tiananmen.

Al llarg d’aquest matí, el líder sud-americà ha mantingut a més una reunió amb Zhang Zhigang, el president de l’operador estatal del sistema elèctric xinès, State Grid, empresa que ha invertit fortament en la infraestructura elèctrica brasilera en els últims anys.

Lula i Xi han presidit avui la signatura de 14 d’acords per a estrènyer llaços en l’àrea comercial, protocols fitosanitaris, tecnologia, desenvolupament, transició energètica i altres àmbits de col·laboració en el marc de l’associació estratègica bilateral.

Entre els compromisos signats destaquen el d’establiment d’operació directa de transaccions comercials entre el Brasil i la Xina en iuans, “sense necessitat de dolarització”, així com la construcció del sisè satèl·lit fabricat entre totes dues nacions, el CBERS-6, que vigilarà la biomassa de la selva amazònica, segons la presidència del Brasil.

Lula va arribar al país acompanyat de 8 ministres, 5 governadors i més de dos-cents líders empresarials, i la seva primera parada va ser la metròpolis de Shanghái, on va donar suport a la seva successora en el càrrec entre 2011 i 2016, Dilma Rousseff, com a nova cap del banc de foment dels BRICS, fòrum que el Brasil integra juntament amb Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica.

Durant la seva estada en Shanghái, Lula també ha visitat un centre de recerca i desenvolupament (R+D) de la tecnològica xinesa Huawei, des de fa anys en l’ull de l’huracà per les sancions imposades pels Estats Units, que la considera un perill per a la seva seguretat nacional.

“La visita a Huawei és una demostració que volem dir-li al món que no tenim prejudicis en la nostra relació amb la Xina”, ha dit avui Lula durant la seva reunió amb Xi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona