Economia

Els pagesos alerten que les restriccions d’aigua fan perillar la fruita de proximitat

JARC avisa que potser caldrà importar els productes i que això provocarà encariments i escassetat

UP demana a l’administració “celeritat” per poder comptar amb prou mà d’obra a la campanya d’estiu

Les restriccions de reg per la sequera i els retards en els tràmits per a la contractació de personal per a la campanya d’estiu han posat en peu de guerra contra l’administració diferents organitzacions d’agricultors. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya JARC ha avisat que si continuen les restriccions d’aigua no es podran produir aliments de proximitat durant aquesta campanya ni en les properes, informa l’ACN. L’organització ha alertat de la greu situació que pateix el sector a Catalunya, sobretot a les comarques de Ponent, on els regants del Canal d’Urgell estan pràcticament sense reserves a la conca del Segre i podrien patir un tall de subministrament al maig.

El responsable de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué, ha detallat que a Catalunya hi ha 9.000 hectàrees de cítrics en regadiu que si no es poden regar a la primavera s’hi perdrà tota la producció. El mateix passa amb la fruita dolça, amb unes 44.000 hectàrees afectades, que representen una producció aproximada de 800.000 tones “compromeses en diferents graus”. Balué recorda que si no hi ha producció, potser caldrà importar més d’un 90% d’aquests productes del camp amb la consegüent pujada de preus i l’escassetat als mercats.

Per tot plegat, JARC critica el govern perquè, asseguren, “no ha fet els deures” i demanen ajuts directes per compensar que hauran de llançar fruita a terra per salvar els arbres, així com un repartiment “equitatiu” de l’aigua. De moment, dilluns hi haurà una taula agrària amb el sector i l’administració on s’abordarà aquesta qüestió.

El cap de la sectorial de l’Aigua de JARC, Martí Costal, ha assegurat que el sector ja intenta fer “regs eficients” però la situació econòmica i el preu que perceben pels productes no els permet assumir grans inversions per modernitzar. En aquest sentit, ha lamentat que en els darrers anys, la renda agrària hagi anat “cap avall” mentre els beneficis de la gran distribució “cap amunt”.

Costal ha assegurat que ja fa temps que estaven reclamant una taula sobre la sequera i “casualment”, a poques hores de la celebració de la roda de premsa, aquesta s’ha convocat per a dilluns. Ha recordat que durant la pandèmia es va qualificar com “essencial” el sector agrícola però ara ho han deixat de ser ja que se’ls talla un 50% la dotació d’aigua per regar però per a usos recreatius o paisatgístics no tant. JARC ha demanat que s’aposti per la reutilització de l’aigua, tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial, sobretot a la zona de la costa, on tota l’aigua que surt de les depuradores va al mar.

Falta de mà d’obra

Per la seva banda, Unió de Pagesos ha demanat a les administracions que accelerin els tràmits per comptar amb prou mà d’obra per a la campanya d’estiu, així com amb les ajudes a la contractació de proximitat que gestiona el SOC i a la construcció d’allotjaments per als temporers, informa l’agència Efe.

Davant la situació que viu el sector per la sequera, el sindicat considera que és més crucial que mai que tots els mecanismes estiguin preparats. Així, UP ha demanat a la Generalitat que surti com més aviat millor la convocatòria d’ajuts a la contractació del servei d’ocupació català (SOC), i que es mantingui la quantitat de l’any passat, 90 euros per persona i setmana, i amb efectes retroactius des de començament d’any, per a tots els sectors. A més, creu necessari agilitzar les ajudes a la construcció i la rehabilitació d’allotjaments privats per als treballadors que els necessitin.

En un comunicat, Unió de Pagesos també demana poder disposar de la mà d’obra que necessita i insta l’Estat a permetre autoritzacions de treball excepcionals “per a residents a Espanya, sense autorització de residència o treball però que puguin demostrar arrelament amb certificat d’acollida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona