Economia

economia

La guerra d’Ucraïna i la tensió bèl·lica disparen la despesa militar al món

La suma dels conflictes bèl·lics del planeta, encapçalats per la guerra d’Ucraïna i les tensions a l’alça a diverses zones amb conflictes, com l’Àsia oriental, han disparat també la paranoia militar arreu, i amb ella l’avidesa dels governs per proveir-se d’armament. Això ha implicat una escalada de la despesa militar global, que segons dades publicades ahir per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet augmentar un 3,7% la despesa militar mundial, fins al rècord històric de 2,24 bilions de dòlars (uns 2,03 milions d’euros amb el tipus de canvi actual). Aquesta evolució significa un creixement relatiu del 6,5% en un any, per bé que, si s’hi descompta la inflació, la despesa ha crescut un 3,7%.

Segons el SIPRI, la despesa no ha parat de créixer en els últims vuit anys, i enguany hi han pesat, d’una banda, l’ampliació històrica que ha fet Europa del seu pressupost militar, un 13% interanual i un 30% respecte del 2013, i també l’esforç militar de les grans potències, com ara els Estats Units o la Xina.

A l’Europa central la despesa militar de 345.000 milions de dòlars (uns 312 milions d’euros) és el primer cop que supera el volum que s’hi va destinar el 1989, a les acaballes de la guerra freda. Pel que fa a la UE com a institució, hi va destinar un 2% del seu pressupost i gairebé va duplicar el del 2021. Per la seva banda, els estats que componen la Unió van gastar 260.000 milions d’euros, i sumant-hi Noruega i el Regne Unit, la despesa va arribar als 346.000 milions, per sobre de la despesa militar xinesa, va informar l’ACN.

No obstant això, els Estats Units continuen sent amb diferència els que més gasten en defensa, uns 877.000 milions de dòlars, el 39% de la despesa militar global, tres cops més que la Xina, que és el segon país que més s’esforça en aquest àmbit, i deu cops més que Rússia.

Davant les xifres, Nick Buxton, investigador expert en els vincles entre despesa militar i emergència climàtica, va denunciar que el pressupost militar mundial supera 30 vegades el destinat a la lluita contra el canvi climàtic.

L’Estat també hi juga

Pere Ortega, expert en despesa militar i investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, va explicar ahir que els 14.400 milions de pressupost del Ministeri de Defensa espanyol per al 2023 representen 2.500 milions d’euros més que el 2022, un augment del 23,4%, el més alt de la història i de tots els ministeris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona