Economia

Els arrossaires del Delta sembren amb por de les restriccions d’aigua

La salinització dels camps i el tractament de les males herbes són els maldecaps principals de la campanya, que es presenta incerta per la sequera

Els arrossaires del Delta de l’Ebre estan sembrant l’arròs i el procés continuarà fins a final de maig, en una campanya “diferent i complexa”, amb els productors pendents de les restriccions d’aigua. De moment, alguns camps han estat inundats, però la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha fet una retallada de la meitat de la concessió als canals de reg, tal com recorda l’ACN.

L’agència també informa que a l’hemidelta esquerre un 40% dels terrenys s’han sembrat en sec, una proporció similar a les últimes campanyes. A la dreta, en canvi, alguns pagesos sembren per inundació perquè tindran l’aigua disponible de forma intermitent i temen patir la salinització dels camps.

La salinització per falta d’aigua dolça es preveu que sigui una de les principals complicacions de la campanya d’enguany, però no serà l’única. Tant a l’hemidelta esquerre, on plantegen reutilitzar l’aigua dels desguassos, com al dret, on les aportacions seran intermitents, si no entra aigua dolça nova als quadres, continua la calor i la sequera i no plou, l’escalfament de l’aigua també pot afectar el creixement de la planta i el gra. Que hi hagi escassetat, preocupa sobretot a mitjan estiu, “moment que la planta necessita més aigua per omplir el gra i posar quilos de producció”, com ha recordat davant l’ACN Toni Domingo, tècnic de camp d’Arrossaires del Delta. “Si no tenim aigua dolça i fresca i usem la dels desguassos, tindrem afectacions per salinitats”, ha conclòs.

Les limitacions de maneig de l’aigua de rec als camps tampoc permetran tractar bé les males herbes perquè no es podrà rebaixar el nivell de l’aigua per aplicar correctament els herbicides.

A Arrossaires del Delta de l’Ebre no tenen ganes de pensar “en el pla B” si la campanya es veu massa minvada o si és nul·la. “Ens n’hem de sortir amb el pla A i hem de posar les esperances aquí”, ha defensat el seu president, Jordi Casanova, tot i reconèixer que “s’han de fer els deures” i contemplar com sortir-se’n en altres escenaris. Si calgués comprar fora, no es podrien assumir ni els volums que es mouen ni la qualitat i les particularitats de l’arròs que es fa delta de l’Ebre.

També la Cambra Arrossera del Montsià reconeix que la situació de sequera que ja fa algunes campanyes que pateixen en zones arrossaires d’Extremadura, Andalusia o Itàlia els han fet plantejar “alternatives” i “fer càlculs” per “abastir els seus clients i mantenir la infraestructura que tenen” en cas de situació extrema. “Comprar fora és possible i també importar arròs, però anirem veient com va la situació”, ha apuntat Marcel Matamoros, president de la Cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA