Economia

Tendències en teletreball

Abans de la pandèmia, el 2019, a Europa teletreballaven almenys dos dies a la setmana al voltant del 7% de les persones, segons Eurostat. Ara, el percentatge ha pujat al 20%. Hi ha empreses que aposten clarament pel teletreball perquè redueix desplaçaments i augmenta la productivitat i el compromís dels treballadors. A més, ajuda en l’equilibri entre vida professional i familiar, raons que fomenten la captació i retenció de talent. També hi ha menys congestió de trànsit i de contaminació, i les empreses redueixen lloguers d’espais, consum energètic, etc. Així, en els darrers anys, estem veient com creixen les empreses que tenen tota la plantilla teletreballant i que deixen d’utilitzar oficines que substitueixen per espais de coworking més econòmics que utilitzen de manera esporàdica.

Els treballadors també defensen aquest model. Un informe de Linkedin conclou que el 99% de les persones voldrien teletreballar, almenys, una part de la jornada. I segons Global Workplace Analytics, el 37% dels treballadors estarien disposats, fins i tot, a cobrar un 10% menys a canvi de teletreballar.

També hi ha empreses que hi estan totalment en contra. Opinen que dificulta la comunicació entre treballadors, la innovació i el control de la feina i que perjudica la productivitat. És el cas d’Elon Musk, que fa poc deia a la seva plantilla: “Qui vulgui teletreballar ha d’estar a l’oficina durant un mínim de quaranta hores a la setmana o deixar l’empresa.” Tot seguit centenars de persones van dimitir i van provocar una important fuga de talent. Més lluny ha anat l’emprenedor britànic Alan Sugar, creador de l’empresa Amstrad, i actualment membre de la Cambra dels Lords, que ha dit : “Els que teletreballen haurien de cobrar menys... Són uns ganduls que en lloc de treballar estan veient partits de tennis des de casa.” Deixant de banda aquestes visions excèntriques, empreses com Disney, Yahoo i KPMG estan reduint el teletreball o, fins i tot, l’estan eliminant. Per evitar aquests problemes, ja hi ha programaris que permeten controlar el temps de dedicació a la feina dels que teletreballen, i diversos estudis mostren que un 25% dels treballadors marxaran de l’empresa si s’elimina el teletreball.

Com a conclusió, tot fa pensar que el teletreball anirà a més, però cal que les empreses l’organitzin bé per evitar els inconvenients que es poden produir i aprofitar els grans avantatges que té. Així guanyaran els treballadors, les empreses i el planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA